Spor s Hrvatskom: Sloveniji ide većina Piranskog zaljeva

Radiosarajevo.ba
 Spor s Hrvatskom: Sloveniji ide većina Piranskog zaljeva
Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Predsjednik suda Gilbert Guillame pokazao je kartu koja jasno govori da je Slovenija dobila i koridor prema međunarodnim vodama.

Sud je, naime, odredio posebno "juction" područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji doticaj s međunarodnim vodama. Koridor do međunarodnih voda širok je oko 2,5 nautičke milje i, prema riječima suda, slovenski brodovi i avioni imat će svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što znači da zaseoci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Sud je također objavio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade još jednom je ponovio, uoči današnje objave presude Arbitražnog suda u Haagu o sporu Hrvatske i Slovenije oko pitanja razgraničenja, kako Republiku Hrvatsku odluka ne obavezuje.

Hrvatska će se, prema preliminarnim najavama, zalagati za rješenje graničnog pitanja bilateralnim putem jer odluka suda nije obavezujuća. Troškove suda obje strane u procesu snosit će podjednako.

Sud smatra da je 26. maja 1991. godine, na dan proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, važeća granica među dvjema republikama proglašena međudržavnom granicom.

Odluka je donesena u složenom i opsežno dokumentu na 350 stranica, a Arbitražni sud je pred javnost iznio skraćenu odluku u najvažnijim crtama.

Ključni dijelovi presude Arbitražnog suda odnose se na pravo Slovenije da u spornom zaljevu ima pravo izlaska na otvoreno more, preko dijela mora koga Hrvatska smatra svojim teritorijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije