Pet najpotresnijih detalja sa suđenja protiv Kecmanovića i škole Vladislav Ribnikar

0
Radiosarajevo.ba
Pet najpotresnijih detalja sa suđenja protiv Kecmanovića i škole Vladislav Ribnikar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Suđenje protiv Kecmanovića i škole Vladislav Ribnikar po parničnom postupku 27 članova porodica ubijene djece i radnika obezbjeđenja održalo se prethodna dva dana u Palati pravde.

Porodice nastradalih svjedočile su o bolu i stresu koji proživljavaju od 3. maja ove godine. Prizori u sudnici su bili potresni, a bol porodica stradale djece ne može da se opiše riječima, jer dovoljno jakih riječi nema.

Tokom jučerašnjeg suđenja svjedočile su porodice Marinović, Božović i Čikić.

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Prilikom svjedočenja Ivana Božovića, oca djevojčice Ane koja je ubijena u holu škole jer je bila dežurni učenik, nije bilo osobe koja je mogla da zadrži suze. On je ispričao da je agonija trajala nekoliko sati sve dok nije saznao zastrašujuću istinu da je njegova kćerka nastradala. Kako je rekao, najteži momenat bio je kada mu je rečeno da mu je kćerka mrtva.

"Jedna od majki koja je bila tu, ušla je prva, a kada je ona izašla ušao sam bez poziva i samo sam rekao: 'Recite mi više da znam gdje mi je dijete!'. Odmah su mi rekli, ali poslije informacije da mi je dijete ubijeno više ih ništa nisam slušao. Razmišljao sam kako suprugi da kažem. Plakao sam na zidiću, vidio sam brata tu, zagrlili smo se. Tada je supruga došla, ona je odbijala da povjeruje. Rekao sam joj da sam već bio unutra i da nema šta više", rekao je Anin otac bolnim glasom.

Potvrđena optužnica protiv roditelja od Koste K.: Evo za šta se terete

Potvrđena optužnica protiv roditelja od Koste K.: Evo za šta se terete

Poslije porodice Božović, svjedočila je porodica ubijenog mladog pijaniste Andrije Čikića, koji išao u odjeljenje u kojem se dogodila tragedija. Emocija i opisi sa kojim je majka ubijenog dječaka opisivala njihov odnos rasplakao je pored porodica i publike, čak i sudiju i advokate.

"2. maja uvečer rekao mi je da ga probudim jer ima čas historije i da ne smije da kasni. Ujutru smo ga odvezli u školu i poslala sam mu poljubac i rekla dobro uči, on je nama poslao poljubac i rekao dobro radite", rekla je drhtavim glasom Suzana Stanković Čikić.

'Samo sam želela da zagrlim svoje dijete'

Osvrnula se i na to šta se dešavalo u policijskoj stanici, nakon što svoje dijete nisu mogli da pronađu.

"Dok smo bili u taksiju čula sam da su ubijena djeca i rekla sam tada taksisti da nas vozi u Policijsku stanicu Vračar. Kada smo stigli tamo već je bilo dosta ljudi. Uhvatili su me za ruku, na spratu sam vidjela direktoricu škole, kada sam je pogledala ona je samo oborila glavu, tada smo doživjeli najveći šok. Pitala sam da li možemo da ga vidimo, samo sam željela da zagrlim svoje dijete", rekla je uplakana Suzana Stanković Čikić.

'Ubio nam je Katu, a onda sam čula vrisak'

Sljedeća porodica koja je pokušala riječima da opiše samo djelić svog bola bila je porodica Katarine Martinović. Njena majka Miljana ispričala je da je u zbrci koja se događala na relaciji škola-Klinički centar dobila poziv iz MUP-a, u kojem joj je čovjek rekao da mora odmah doći u stanicu.

"Tamo sam vidjela kćerku da leži u nečemu sličnom krevetu. Uspjela sam da pitam samo da li je smrt bila trenutna, oni su samo klimnuli glavom. Uslijedio je još jedan stres - kako da svojoj srednjoj ćerki, koja je ispred škole, da kažem da joj je sestra mrtva. Došla sam i rekla joj: 'Ubio nam je Katu', i onda sam čula njen vrisak", rekla je u suzama i tada se cijela sudnica rasplakala.

OŠ
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Ova tri svjedočenja bila su 28. decembra, dok su 29. decembra svjedočile porodice Kobiljski, Aćimović i Vlahović, a majka ubijene djevojčice, Natalija Aćimović, ispričala je da je za njih kćerka bila dar od boga i da je imala jako tešku trudnoću.

"Bila je jako zrela i pametna. Svi su tražili njeno mišljenje, od najvećih sitnica do najbitnijih stvari. Porodica je bila ispunjena ljubavlju, iskazivali smo je svakog dana i svakog minuta, na različite načine. Bila je naša svjetlost i radost. Umirala sam tada, znala sam da ništa nije u mojim rukama. Nadali smo se čudu, ali ono se nije desilo nažalost. Umrla sam sa svojim djetetom", rekla je majka.

Nina Kobiljski, majka djevojčice Eme i supruga trenera Dragana Kobiljskog, ispričala je da je posljednji put vidjela svoju kćerku kada je odlazila u školu sa svojom mlađom sestrom.

"U policijskoj stanici na Vračaru ušla sam u kancelariju i vidjela jednog inspektora. Samo je izgovorio: 'Žao mi je'. U tom momentu ispustila sam krik i više ga ništa nisam čula. Ispred stanice sam vidjela uplakane roditelje i počeli smo da se grlimo. Tada sam došla do tačke od koje nema dalje, ali ne mogu to da prihvatim. Draganu sam tada samo rekla: 'Ema je poginula'. On se srušio ispred apartmana u kojem je stanovao u Rumuniji", kazala je Nina na sudu, piše Nova.rs.

Podsjetimo, parnični postupak protiv porodice Kecmanović, čiji je sin K. K. (14) 3. maja usmrtio 10 osoba, a ranio šest, održan je pred Višim sudom u Beogradu. Porodicu Kecmanović i školu Vladislav Ribnikar tužilo je 27 članova porodica.

OŠ
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije