Iz srbijanske škole 'Ribnikar' poslije masakra ispisalo se 60 učenika

4
Fena
Iz srbijanske škole 'Ribnikar' poslije masakra ispisalo se 60 učenika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Knjiga žalosti ispred osnovne škole u Beogradu

Iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se početkom maja dogodila tragedija nezapamćena u novijoj historiji Srbije, od početka školske godine ispisalo se 60 učenika, izjavila je u petak srbijanska ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović.

Podsjećamo, škola je 3. maja bila poprište masovnog ubojstva kada je trinaestogodišnji učenik K. K., u vrijeme prvog sata, očevim pištoljem usmrtio zaštitara i devetero učenika, a teško ranio još petero školskih kolegu i nastavnicu.

"Šezdeset učenika nije krenulo u školu, oni su otišli u obližnje škole ali je uobičajen broj upisao. Nastavnici su u posebno teškim okolnostima, moraju doći na posao dobro pripremljeni. Jedno vrijeme su se osjećali potpuno usamljeni, jedno vreme smo imali problem da niko nije želio biti direktor te škole. Samo izgovaranje riječi 'Ribnikar' je bilo kao mina", ispričala je Đukić Dejanović, prenosi Blic.

Marija Šerifović prekinula koncert u Švicarskoj: "Da mi sin bude kao vi, ubila bih se"

Marija Šerifović prekinula koncert u Švicarskoj: "Da mi sin bude kao vi, ubila bih se"

Ona je navela da škola danas ima više od 1.000 učenika i "svu pomoć i podršku države".

Školska godina u Srbiji počela je ovog septembra polemikama je li država poslije masovnog ubojstva u "Ribnikaru" poduzela sve mjere da se djeca u klupama osjećaju sigurno i bezbrižno, a da njihovi roditelji budu spokojni.

U svim školama od početka školske godine osigurano je dežurstvo policajaca, a Ministarstvo prosvjete poslalo je svim školskim upravama upute i smjernice za rad, napose u pogledu sigurnosti učenika.

Tuga u beogradskoj školi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tuga u beogradskoj školi

Učenici od petog do osmog razreda su dobili i novu izvannastavnu aktivnost, a predmet je nazvan "Vrline i vrijednosti kao životni kompas".

Trinaestogodišnji učenik, koji se poslije zločina sam prijavio policiji, i dalje je u pod nadzorom u specijaliziranoj psihijatrijskoj ustanovi, a njegov otac, čijim pištoljem je počinjeno ubistvo, u pritvoru je.

Policija je oca uhitila zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane na vježbanje gađanja, a svoja dva pištolja i municiju za koji je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Tuga u beogradskoj školi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tuga u beogradskoj školi

Pritvor mu je u međuvremenu produžen, među ostalim, i zbog činjenice da je za kazneno djelo kojim ga se tereti propisana kazna zatvora duža od 10 godina.

Ubistva u školi, a dan kasnije i u dva sela u kojima je u selu 21-godišnjak ubio osmero uglavnom mladih ljudi i ranio ih još 14, pokrenule su masovne proteste "Srbija protiv nasilja", na koje je pozvala proeuropska oporba s ciljem da se zaustavi poticanje nasilja u politici, javnom prostoru i medijima. Ti skupovi prerasli su u masovan građanski bunt kojem su se pridružili studenti, sindikati, nevladine organizacije, udruge i pokreti, a podržali su ih glumci te akademska zajednica sveučilišnih profesora i naučnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije