Dječak koji je bio na spisku Koste K: 'Bio je hladnokrvan. Ne znam hoću li se ikada vratiti u školu'

Radiosarajevo.ba
Dječak koji je bio na spisku Koste K: 'Bio je hladnokrvan. Ne znam hoću li se ikada vratiti u školu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu dan nakon masakra

Jedan od dječaka koji je bio na popisu Koste K. (13) koji je u srijedu ubio osmero svojih vršnjaka i zaštitara iz škole 'Vladislav Ribnikar' na beogradskom Vračaru, ispričao je kako nije siguran hoće li se ikada vratiti u školu.

"Kada sam čuo da sam bio na popisu bio sam šokiran. Ne znam kako ćemo opet sjesti u školske klupe, bilo je traumatično. Tijela mojih prijatelja padala su na sve strane. Ne znam hoću li se ikada vratiti u školu, ispričao je za Blic dječak koji bio na popisu Koste K. (13).

Dječak je s ubojicom i nastradalom djecom išao u razred, a kaže kako je Kosti upravo razred bio glavna meta.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Kada je ušao, pogodio je nastavnicu u vrat kako ga ne bi mogla spriječiti. Naime, on nije imao ništa protiv nje. Bio je dobar učenik iz svih predmeta, nije imao loše ocjene. Nije se hvalio da ide u streljanu, šutio je cijelo vrijeme, bio je povučen", ispričao je za Blic dječak koji je bio na spisku Koste K. i u učionici kad je dječak ušao. Samo pukom srećom je izbjegao smrt.

"Oni koji nisu bili na listi, a upucao ih je, s njima se nije družio. Nitko ga nije vrijeđao niti se svađao s njim. Kao da je nasumično odlučio da će sada to učiniti. Na listi su mi bili svi prijatelji", ispričao je dječak.

Kaže kako su učenici prvo pomislili da je petarda, a kad je Kosta ušao, samo je počeo pucati.

"Lice mu je bilo ljutito. Bio je hladnokrvan, kao da je imao plan sve poubijati. Ništa nije rekao. Svi su šutjeli, vrištali su pa su ušutjeli. Ja sam bio u toj učionici. On upucao nastavnicu, okrenuo se, pucao u prvi red. Dalje ne znam jer sam, kada sam ga vidio, s prijateljem skočio kroz prozor", ispričao je za potreseni dječak.

Prema njegovim riječima, većina djece s liste se pravila mrtva, dio je pobjegao, a Kosta to nije znao.

"Neko nije bio u školi. Prijatelj mi je rekao da je pucao i po prijateljima koji su ležali na zemlji da bi bio siguran", dodaje.

Tvrdi i da dječaka niko iz tog razreda nije vrijeđao.

"Kada se prebacio kod nas rekao nam je da su ga maltretirali, na što smo mu mi rekli da se opusti i da ćemo se družiti s njim. On je u našem razredu bio prihvaćen bolje nego iko", tvrdi ovaj dječak.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije