Pentagon će istražiti trgovinu oružja i vojne opreme Rusije na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Pentagon će istražiti trgovinu oružja i vojne opreme Rusije na Balkanu
Pixabay / Pentagon - Ilustracija

Američki kongres naložio šefu Pentagona Jamesu Mathisu da pripremi analizu sigurnosne saradnje sa Rusijom svake države sa Zapadnog Balkana.

Ministar odbrane Mathis, uz saglasnost državnog sekretara, Rexa Tillersona treba da dostavi izvještaj relevantnim odborima oba doma američkog Kongresa, uključujući senatske odbore za odbranu i vanjskopolitičke odnose, kao i vanjskopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

U zemlje Zapadnog Balkana, Kongres ubraja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju, navodi VOA. 

U zahtevu američki Kongres traži detaljni spisak "ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobijeno od strane svake zemlje Zapadnog Balkana od 2012. do danas". 

U Matisov izveštaj također bi trebalo da bude uključen opis učešća snaga sigurnosti svake od pomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi sa Rusijom, od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj aradnji svake te zemlje sa Rusijom i pregled obaveštajne saradnje sa Moskvom. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije