Milanović: Tuđmanova politika prema BiH nanijela je veliku štetu Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Milanović: Tuđmanova politika prema BiH nanijela je veliku štetu Hrvatskoj
Bivši premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović u intervjuu za riječki Novi list izjavio je da je politika Franje Tuđmana prema BiH nanijela veliku štetu Hrvatsku, ali, po njegovoj ocjeni, ipak nije bila zločinačka politika.

Prema njegovom mišljenju, udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo.

Haški sud je u velikoj mjeri ipak djelovao kao politička institucija, to svi vide, a to je dosta jasno i iz činjenice što su neke od kapitalnih optužnica vremenski kaskale i po cijelo desetljeće za počinjenim zločinima, odnosno inkriminiranim djelima. To je prilično neuvjerljivo, da ne kažem sumnjivo. Kao da se negdje vagalo čiju historijsku ulogu treba staviti u krivičnopravni kontekst. Treba svakako priznati da su osuđeni mnogi ratni zločinci koji to ne bi nikad bili i stoga je on u jednom dijelu imao smisla. Porodice žrtava nikad ne bi dobile nikakvu satisfakciju da nije bilo Haškog suda”, ocijenio je bivši hrvatski premijer.

Milanović kaže da o hrvatskoj politici prema BiH 1990-ih godina itekako ima i danas smisla govoriti.

Posljednjom haškom presudom osuđena je i ta politika Franje Tuđmana. Hrvatska je i u presudi Tuti i Šteli iz 2003. bila na određeni način prozvana i osuđena. Nekima to očito nije bilo dovoljno i išlo se na eksplicitnu osudu jedne politike. Nisam se slagao s tom politikom, ali između političkih grešaka i zločinačkog poduhvata usmjerenog na kidanje, prethodno etnički očišćenog, dijela jedne države velika je razlika. Ali, sada ne možemo ništa drugo nego konstatirati tu presudu i ići dalje. Možda je o njoj, ponavljam, najbolje i ne govoriti. Ne znam što bih rekao. Imate činjenicu da je Theodor Meron, predsjednik sudskog vijeća u slučaju kad su Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni, gotovo u potpunosti prihvatio prvostepenu presudu Praljku i ostalima. Teško je to i delikatno”, zaključuje Milanović.

Prema njegovim riječima, Tuđman je htio dio BiH odcijepiti i pripojiti ga Hrvatskoj.

Kakva god ta politika bila, Hrvati su rat u BiH neosporno dočekali na pobjedničkoj strani. Ti isti Hrvati danas se bore za ravnopravan status u susjednoj državi, koju ste kao premijer često posjećivali. Hrvati su najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH. Taj je prokleti rat bošnjački narod, na to treba iznova podsjećati, jedva preživio, a Hrvati su kasnije, upravo zato što su malobrojniji, u svim tim preslagivanjima prošli najlošije i majorizirani su”, smatra Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije