Pedofil osuđen na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja curice (11)

4
Radiosarajevo.ba
Pedofil osuđen na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja curice (11)
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Visoki kazneni sud (VKS) postrožio je s pet i po na devet godina zatvorsku kaznu voditelju folklorne grupe kojeg je bjelovarski Županijski sud nepravomoćno osudio za 36 kaznenih djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina.

Apelacijski sud je saopštio da je, prihvativši žalbu državnog advokata, preinačio odluku prvostepenog suda i 48-godišnjem D.S. izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora kojom su prihvaćene utvrđene kazne iz prvostupanjske presude za svako pojedino kazneno djelo, piše Index.

VKS je podsjetio da je D.S. osuđen jer je u 35 navrata tokom gotovo dvije godine izvršio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnosom izjednačenu radnju s djevojčicom od 11 godina.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Pritom je zloupotrijebio svoj položaj voditelja folklorne grupe i nakon proba prilazio djevojčici koja je bila polaznica folklora.

Spolne odnose, kao i izjednačene spolne radnje, počinio je u prostorijama udruženja gdje su se održavale probe folklora. Optuženik je u pet navrata djevojčicu doveo i kući i tamo s njom izvršio spolni odnos, dodao je VKS.

Apelacijski sud smatra da je prvostepenski sud odmjerio prekratku kaznu jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora.

VKS je istaknuo da su optuženiku kao olakotne okolnosti pravilno cijenjene prijašnja neosuđivanost, priznanje djela u kojem je izrazio određenu krivicu i žaljenje te činjenicu da je otac četvero djece od kojih je dvoje maloljetno.

''Ali, otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje'', naglasio je VKS precizirajući da je optuženik iskazao dugotrajnost i upornost u činjenju teških kaznenih djela, a koje nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne.

Sud je naglasio da su kaznena djela započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina te kako su radnje kaznenih djela negativno uticale na cjelokupni razvoj žrtve. Uz to, VKS ističe kako se D.S. dugo bavi folklorom i da je bio voditelj različitih folklornih skupina pa postoji opasnost da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovo počiniti kazneno djelo.

Zato mu je izrečena sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u kontakt s djecom, zaključio je VKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije