Pavičić: S obzirom da je Čović “počasni doktor”, ja svoj doktorat vraćam

Radiosarajevo.ba
Pavičić: S obzirom da je Čović “počasni doktor”, ja svoj doktorat vraćam
Jurica Pavičić, hrvatski književnik i filmski kritičar, doktor nauka, kolumnu u "Jutarnjem listu" posvetio je dodjeljivanju počasnog doktorata Draganu Čoviću od Univerziteta u Zagrebu.

Pavičić ukazuje na protest kojeg je tim povodom, kao jedna od rijetkih univerzitetskih profesora, uputila profesorica Đurđica Čilić.

"Mladu profesoricu porijeklom iz Livna posebno je zateklo što je u nizu zasluga koje su Čoviću donijele honoris causa navodi i šefovanjem mostarskom industrijom ‘Soko’, stoga je članove Senata podsjetila da je Dragan Čović u preduzeću ‘Soko’ za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad i postavila svojim kolegama pitanje: Želimo li doista ovaj univerzitet opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora?”

Pavičić u nastavku teksta piše:

"Pokušajte zamisliti-recimo-da bilo koji njemački univerzitet počasni doktorat da industrijalcu koji je u Thussenu, ili Kruppu, ili Siemensu koristio ruske ili poljske robove. Pokušajte zamisliti, ne njemački, nego, eto, bosanski, ili srpski univerzitet koje počasni doktorat daje političaru koji se u pauzi između političkih sastanaka na sudu brani od optužbi za mito, korupciju i reket. Pokušajte, na koncu, zamisliti kakav bi rusvaj nastao u Hrvatskoj da beogradski univerzitet da doktorat nekom političaru SAO Krajine, te da u obrazloženju napiše da je ‘zasluge stekao u teškim trenutcima ukidanja Srpske Rrpublike Krajine’? U Hrvatskoj bi, bez ikakve sumnje, nastao rusvaj. Javljali bi se ministri i šatoraši, biskupi i kolumnisti. Jandroković bi vjerovatno prekinuo posjetu Beogradu, a komentatori grmjeli kako se ‘Beograd nije ništa promijenio’. A sada najveći hrvatski univerzitet čini nešto navlas isto.."

Jurica Pavičić na kraju kolumne poziva na javno ograđivanje skandala zagrebačkog Univerziteta:

"Prije nekoliko dana, niz mojih kolega javno se odreklo nagrade hrvatskog novinarskog društva u znak protesta što je istu nagradu dobila TV novinarka blago rečeno osebujnog stila i pogleda na historiju. S obzirom da je doktorat Čoviću nemjerljivo veći skandal od spomenute novinarske nagrade, možda bismo mi koji smo na istom univerzitetu doktorirali trebali napraviti isto što i novinari: zasuti Borasa (rektora zagrebačkog Univerziteta) tuljcima u znak prezira.

Ne znam za druge, ali znam za sebe. Isti dokorat koji ima Dragan Čović, meni ne treba. Vraćam vam ga“!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije