Pavelić: Razočaravajuće su razmjere poricanja odgovornosti u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Pavelić: Razočaravajuće su razmjere poricanja odgovornosti u Hrvatskoj

Ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, koji je godinama i sam izvještavao o zločinima tzv. Herceg-Bosne i procesu protiv „Prlića i ostalih“, kazao je u izjavi za bh. informativni servis INS u povodu jučerašnje pravosnažne presude najvišim vojnim i političkim zvaničnicima bh. Hrvata, da su "razočaravajući  razmjeri poricanja odgovornosti u Hrvatskoj“.

„Cijela politička klasa, osim male stranke Glas, nastale nakon raspada Hrvatske narodne stranke (HNS), i velik dio društvene elite, odbacuju odgovornost za zločine nad Bošnjacima i ulogu Hrvatske u hrvatsko-bošnjačkom ratu. U tome zdušno sudjeluju i hrvatski mediji. Pred nama je teško i neizvjesno vrijeme objašnjavanja i uvjeravanja“, kazao je Pavelić.

Političke vođe, smatra Pavelić, očito će nastaviti manipulirati nalazima presude.

„To bi kratkoročno moglo pogoršati odnose Hrvatske i BiH, pa čak i Hrvata i Bošnjaka. Ali, važno je da su činjenice utvrđene, i da je uvelike razjašnjeno što se dogodilo. Ništa manje važno jest i to da ljudi u svakodnevici nastoje njegovati dobrohotnost i empatiju, te da se trude očuvati humanost na onoj elementarnoj a najvažnijoj, ljudskoj i komšijskoj razini, do koje, nadam se, bezumlje političara ne dopire“, kazao je Pavelić za INS.

Haški tribunal je jučer zrekao kazne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za događaje koji su se odigrali od 1992. do 1994. godine u osam opština i pet zatočeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.  

Potvrđeno je postojanje „udruženog zločinačkog poduhvata“ na čelu s rukovodstvom Republike Hrvatske i dr. Franjom Tuđmanom, te međunarodni krakter rata, to jeste agresija Republike Hrvatske na  BiH.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora, a Pušić na 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije