Skupština / Pala vlada Kosova, Kurti više nije premijer

26. 03. 2020. u 07:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kosovska vlada je sinoć pala, a Aljbin Kurti više nije premijer.

Kako piše prištinska Gazeta, poslanici su nakon rasprave sinoć izglasali nepovjerenje Kurtiju. Za nepovjerenje Vladi glasao je 81 poslanik, 32 ih je bilo protiv, jedan je bio uzdržan, prenosi Blic.

Za tu odluku, između ostalih, poslanici DSK koji su do samo prije nekoliko sati bili formalno koalicioni partneri "Samoopredjeljenja", koji su i pokrenuli čitavu priču o smjeni aktuelnog premijera, prenose Nenazvisne novine.

Očekivano, njih je u tome podržala većina opozicionih stranaka, na čelu sa DPK Kadrija Veseljja.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je jučer cijeli dan, a obilježile su se svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedan neočekivana ponuda, a neko će reći i ucjena.

Naime, prije popodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Ćuni, inače funkcioner DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrješenju sada već bivšeg ministra Agima Veljiua (DSK) i bezuslovno ukine takse, kako bi njegova stranka povukla predlog za obaranje kosovske vlade.

To, međutim, u ovoj partiji nije naišlo na odobravanje, zbog čega je reagovao potpredsednik DSK Agim Veljiu, koji je kazao da Ćuni nema ovlašćenja da nudi takvu nagodbu Kurtiju, i da to nije stav DSK-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA