Pacijent u bolnici pao s kreveta i preminuo, evo koliko bolnica mora platiti porodici

0
Radiosarajevo.ba
Pacijent u bolnici pao s kreveta i preminuo, evo koliko bolnica mora platiti porodici
Foto: EPA-EFE / Bolnica/Ilustracija

Pacijent je u bolnici pao i teško povrijedio glavu, od čega je umro dva dana kasnije. Opća bolnica porodici pokojnika mora platiti ukupno oko 260 hiljada KM s kamatama i sudskim troškovima.

Tragedija se desila još u julu 2004. godine u bolnici u hrvatskom Sisku. Općinski i Županijski sud najprije su odbili tužbe supruge, kćeri i sina te je presuda postala pravomoćna. Ali, Vrhovni sud prihvaća reviziju, a Ustavni sud kasnije poništava sve presude te se postupak vodi ponovo.

U petak je sud u Sisku donio nepravomoćnu presudu kojom je kćeri i sinu, po preporuci Vrhovnog i Ustavnog suda, dodijelio po 60 hiljada KM, a ranije je supruga pravomoćno dobila 55 hiljada KM. Na to idu kamate i sudski troškovi, pa se iznos penje na čak 260.000 km, piše Danica.hr.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Parnični postupak prije 15 je godina pokrenut protiv Specijalne bolnice za hronične bolesti Petrinja. U presudi se navodi kako je pacijent 6. jula 2004. oko 15 sati primljen na odjelu zbog problema disajnih puteva te smješten na stacionar gdje je trebao primati infuziju i lijekove.

Sljedećeg dana bio je u dobrom stanju, pokazivao je znakove oporavka te je normalno komunicirao. Ali, 8. jula supruga ga je pronašla u bolničkoj sobi vezanog za krevet u vrlo lošem stanju i s njim nije mogla komunicirati.

Uočila je tragove udarca na desnoj strani čela, a tu povredu ranije nije imao.

"Zbog vrlo lošeg stanja pacijent je prevezen u Opću bolnicu Sisak gdje je preminuo 9. jula u 4.50 sati ujutro. Obdukcijskim nalazom je utvrđeno da nije umro od bolesti zbog koje je primljen, već kontuzije mozga koja je posljedica povrede glave", navodi se u presudi.

Riječ je o pacijentu kod kojeg je provedeno operativno liječenje tumora grla i zračenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije