Ovo je nova američka ambasadorica u Hrvatskoj: Radila za Obamu, bliska sa slavnom glumicom

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je nova američka ambasadorica u Hrvatskoj: Radila za Obamu, bliska sa slavnom glumicom
Foto: X / Nathalie Rayes

Senat je nedavno potvrdio imenovanje Nathalie Rayes kao američke veleposlanice u Hrvatskoj.

Ova utjecajna demokratkinja latinskoameričkog porijekla dobila je podršku svih demokratskih senatora, a pridružile su im se i dvije republikanke, Lisa Murkowski iz savezne države Aljaska te Susan Collins iz savezne države Maine. Međutim, 47 republikanskih senatora glasovalo je protiv njenog imenovanja.

Nathalie Rayes, rođena u Venezueli, odrasla je i školovala se u Kaliforniji. Predsjednik Joe Biden nominovao ju je za vodeću diplomatsku poziciju u Hrvatskoj u maju ove godine.

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Bijela kuća ističe njen dugogodišnji uspješan rad na vodećim pozicijama u područjima međunarodne politike, kulturne razmjene, jačanja građanskog društva, medija i odnosa s javnošću.

Prije imenovanja u Hrvatsku, Rayes je bila izvršna direktorica organizacije "Latino Victory", čija je suosnivačica glumica Eva Longoria. Ova organizacija promiče politički utjecaj latinoameričke zajednice u SAD-u. Također je potpredsjednica "Hispanic Federation" i članica odbora progresivne organizacije "Planned Parenthood".

Uhapšen Bosanac u Hrvatskoj: Amerika traži izručenje. Razlog - sin Putinovog prijatelja

Uhapšen Bosanac u Hrvatskoj: Amerika traži izručenje. Razlog - sin Putinovog prijatelja

Nathalie Rayes ima bogato iskustvo u javnoj službi, bila je angažirana u Obaminoj administraciji te je članica Upravnog odbora američkog Instituta za mir.

Svoju političku karijeru započela je u uredu gradonačelnika Los Angelesa, Jamesa K. Hahna, gdje je upravljala uredom za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol. Također je uspostavila prvi Ured za imigrantske poslove u Los Angelesu, HRT.

Rayes je diplomirala sociologiju i magistrirala međunarodne odnose na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu. Osim engleskog, tečno govori španjolski i konverzacijski arapski.

Udana je i majka dvoje djece. Njeno imenovanje donosi snažnu političku i kulturnu dimenziju američko-hrvatskim odnosima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije