Ovako je izgledao trenutak upada u Skupštinu Srbije

Radiosarajevo.ba
Ovako je izgledao trenutak upada u Skupštinu Srbije
Print Screen / Skupština Srbije

Grupa demonstranata uletjela je večeras u hol Doma Narodne Skupštine Srbije u Beogradu na čelu sa samostalnim poslanikom Srđanom Nogom.

Njih je uspjela da izbaci Žandarmerija, ali je, kako saznaje Blic.rs, Nogo ostao u Skupštini.

Protest protiv uvođenja policijskog sata počeo je večeras oko 20.00 sati i uglavnom je proticao mirno.

Međutim, nešto poslije 22 sata grupa demonstranata je pojurila uz stepenice. Okupljeni su se gurali i prskali vodom, a sve su pratili povici "Ne damo Kosovo", "Oj, Kosovo, Kosovo", "Nećemo da dozvolimo naseljavanje migranata", "Ostavka Aleksandre Vučiću".

Kako javljaju "Blicovi" reporteri sa lica mjesta, pojedinci su gađali policiju praznim limenkama i jajima.

Nakon kraćeg komešanja, čuvari reda uspjeli su da udalje demonstrante iz hola parlamenta. 

Podsjetimo, u Beogradu je večeras došlo do haosa ispred Skupštine Srbije zbog pooštravanja mjera usljed rasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva od COVID-19.

Protest je počeo večeras u 20 sati, nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio kako se zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom od petka ponovo uvodi policijski sat, a među okupljenima su članovi organizacije "1 od 5 miliona", kao i članovi inicijative "Ne davimo Beograd". 

Vučićeva odluka izazvala je ogorčenje građana s obzirom da su do održavanja izbora mjere bile ukinute.

Policija je upotrijebila suzavac, a demonstranti su uzvratili bakljama. 

Među demonstrantima ima povrijeđenih sa okrvavljenim glavama, prenose srbijanski mediji. Povrijeđenih ima i među policajcima.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras poslije 22 sata ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Video možete pogledati na ovom linku.

Mediji javljaju da je oko 23:20 dogodio najsilovitiji pokušaj upada u zgradu Skupštine. 

Tada su policajci gađani kamenicama i drugim predmetima, a stigao je odgovor pendrecima i suzavcima. Prema izvještaju medija, policija je najmanje izbacila 20-ak suzavaca, zbog čega su demonstranti počeli da se povlače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije