Otvoreni plamen ili žar najvjerovatniji uzrok požara kod Splita

Anadolija
Otvoreni plamen ili žar najvjerovatniji uzrok požara kod Splita
Na sjednici hrvatske Vlade utvrđeni su razmjeri štete nastale od požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ustanovljen je mogući uzrok katastrofe te analizirana suradnja nadležnih službi zaduženih za borbu protiv požara.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je temeljem provedene istrage isključio mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima. Kao uzrok je naveo otvoreni plamen ili žar, a kriminalističko istraživanje će uslijediti kako bi se otkrio eventualni počinitelj i uzrok požara.

„Izvršenim očevidom i obavljenim obavijesnim razgovorima sa svjedocima centar požara lociran u mjestu Tugare. Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz Centra za zaštitu od požara možemo kao uzrok isključiti iskrenje iz dalekovoda. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar", poručio je ministar Božinović.

Glavna tema sjednice Vlade bio je požar koji je proteklih dana zahvatio predgrađe Splita i koji je u međuvremenu uspješno saniran, no uz materijalnu štetu i bez ljudskih žrtava.

Premijer Andrej Plenković je ustvrdio kako tokom požara nije došlo do ljudskih žrtava niti izgaranja strateških objekata te poručio kako će nastala šteta, s obzirom da je proglašeno stanje elementarne nepogode, biti sanirana iz državnog budžeta.

Izgorjelo je 13 starih i nenaseljenih kuća izgorjelo, 18 automobila, 4 teretna vozila i jedno djelomično, 11 maslinika, 2 plastenika i 1 staklenik, izvijestio je Božinović.

Detaljne razmjere štete nastale od elementarne nepogode Vladi će službeno podnijeti splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Premijer Andrej Plenković konstatirao je da je došlo do kvalitetne suradnje županijskih i lokalnih vlasti i angažmana Vlade i zahvalio se svim nadležnim službama, ministru obrane Damiru Krstičeviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Na sjednici Vlade nije sudjelovao ministar obrane Krstičević koji je putem medija poručio kako ne odustaje od ponuđene ostavke nakon što je predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović u Austriji izjavila kako je Hrvatska vojska, prema njezinoj ocjeni, na teren izašla prekasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije