! / Srbijanska policija otkrila iz kojih zemalja su stigle prijeteće poruke

18. 05. 2022. u 22:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala iz susjedne zemlje, identifikovali su lokacije ukupno 19 mail adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mail adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvij iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici srbijanske policije identifikovali su i osobu koja je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputila prijetnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljaoca ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom "Google".

Od 11. marta ove godine do danas, putem maila ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama, piše Blic.

Prijeteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, za četiri dana, procesuirali osam osoba, državljana Srbije - uhapšene su dvije osobe, a protiv još šest maloljetnih osoba podnijete su krivične prijave u redovnom postupku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Srbija poruka bomba

KOMENTARI (7)