! / Otkriveno gdje je terorista ušao u BiH: Plenković potvrdio da je bio i u Hrvatskoj

16. 03. 2019. u 16:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je potvrdio da je krajem decembra 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda Brenton Harrison Tarrant (28) kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer "ta osoba nije bila u fokusu njihovih institucija".

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je Plenković nakon subotnjeg prosvjeda u Zagrebu protiv porodičnog nasilja, prenose Hrvatski mediji.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković - undefined

Foto: AA: Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Plenković još jednom je izrazio saučešće porodicama žrtava i novozelandskoj Vladi.

"Još jednom sućut i obiteljima žrtava i novozelandskoj Vladi. Ovo je u zadnjih nekoliko godina, a bilo ih je dosta kada gledate statistiku u proteklih desetak godina, jedan od brutalnijih terorističkih napada", ocijenio je premijer Hrvatske.

 "MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Hrvatske Marina Mandić.

Terorista Brenton Tarrant u BiH boravio početkom 2017. godine - undefined

Twitter: Terorista Brenton Tarrant u BiH boravio početkom 2017. godine

Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. Terorista Tarrant je boravio i u Bosni i Hercegovini, kako smo već pisali. 

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je jučer (petak) izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tokom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine

Istraga pokazala: Terorista sa Novog Zelanda bio je i u BiH

Tarrent je preko Bugarske ušao u Srbiju, da bi kasnije iz Crne Gore prešao granicu Bosne i Hercegovine. Terorista je u BiH ušao 2. januara iz Crne Gore na graničnom prijelazu Zupci. U našoj zemlji je kratko boravio da bi prešao granicu i ušao u Hrvatsku, što je i potvrdio premijer Hrvatske Plenković. 

Upitan zna li se iz kojih je razloga bio u Hrvatskoj, Plenković je kazao da službe rade na tome.

"Do tog trenutka jučer, ta osoba nije baš bila u fokusu naših institucija", rekao je Plenković.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

 

NEMA KOMENTARA