Osujećen napad na porodicu dilera iz Zagreba: Planirali mu dići u zrak suprugu i djecu

0
Radiosarajevo.ba
Osujećen napad na porodicu dilera iz Zagreba: Planirali mu dići u zrak suprugu i djecu
Foto: Arhiv / Ilustracija

Hapšenjem vođe organiziranog kriminala područja Zagreba policija je spriječila napad na porodicu dilera Tomislava Sablje. Kako piše 24.sata.hr, radi se o rasvjetljavanju napada eksplozivom na porodicu Sabljinoga kuma Tomislava Sučića na zagrebačkom Laništu, kad u eksploziji TNT-a samo pukim slučajem niko nije poginuo. Privedeno je desetak ljudi.

Istražitelji sumnjaju da se skupina koju kolokvijalno nazivaju Srbi, a koju su predvodili kumovi Viktor Milaković i Leo Zdenjak, namjeravajući se osvetiti Tomislavu Sučiću i njegovu kumu Tomislavu Sablji za fizičke napade i ponižavanje Zdenjaka dok su se sva trojica nalazili u istražnom zatvoru te u nakani odmazde Alenu B. zbog neriješenih odnosa i konflikta s Darkom J. povezanih uz preprodaju droge, povezala u zajedničko djelovanje.

Uključili su Jana A., Gorana Š., Damira M., Bornu B., Ivana K. i druge za sada nepoznate muškarce. Tako su, sumnjaju istražitelji, angažirali Jana A. da izvede napada na članove porodice Tomislava Sučića, a Gorana Š. za napad na Alena B., dok su Damira M. angažirali da osigura eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada. Također su putem Jana A. angažirali ostale osumnjičene koji su nadzirali kretanje meta.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Zdenjak i njegov kum Milaković dogovorili su se da će se Sučiću za njegove napade i za ponižavanje Zdenjaka dok su bili u Remetincu osvetiti ubistvom njegove vanbračne supruge i njihovo dvoje djece. Planirali su ih dići u zrak. Milaković je od Damira M. u martu 2021. nabavio pet kilograma TNT-a, a Zdenjak je na zasad neutvrđeni način pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade na Laništu u kojoj živi Sučićeva porodica.

Nakon izviđanja i praćenja utvrdili su u kojem stanu živi Sučićeva porodica te je Jan A. 30. maja 2021. oko 2.20 sati biciklom došao na adresu. Potom je ispred ulaznih vrata stana u kojem se nalazila Sučićeva porodica skinuo ruksak u kojem je bilo pola kilograma TNT-a, koji je potom upalio sporogorećim štapinom i udaljio se. U eksploziji pukom srećom nije bilo poginulih. Sučićeva vanbračna supruga lakše je povrijeđena, a do težih posljedica za nju i njezinu djecu nije došlo jer se, nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana, udaljila od ulaznih vrata i sklonila u kuhinju, dok su se djeca nalazila u drugoj sobi.

U eksploziji je na zgradi u kojoj se nalazi njihov stan nastala šteta od 1,1 milion kuna. Milaković je potom sukladno ranijem dogovoru sa Zdenjakom o odmazdi i prema Sablji poslao Jana A. da utvrdi tačnu lokaciju stana porodice Tomislava Sablje. Jan A. je sutradan krenuo u obilazak ulice u kojoj živi Sabljina porodica. Koristio je više automobila, no do daljnjeg nadzora i utvrđivanja tačne adrese nije došlo jer je istog dana uhapšen.

Sučić i Sabljo uhapšeni su 2019. u akciji Tebra. Terete ih da su od 2016. do 2019. organizirali krijumčarenje oko 15,7 tona marihuane u Hrvatsku iz Albanije te 1,3 kilograma kokaina. Na tome su, tvrdi Uskok, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 miliona kuna. Iz istražnog zatvora Sučić je izašao u novembru, a Sabljo 6. decembra. Sabljo na slobodi nije bio ni sedmicu.

Četiri dana nakon puštanja na slobodu, policija ga je uhapsila zbog pokušaja iznude 77-godišnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije