Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić postao magistar teologije

7
F. V.
Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić postao magistar teologije
Foto: Facebook / Dario Kordić, arhiv

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić od danas je magistar katoličke teologije! Diplomu je stekao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

"Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!", objavljeno je na Facebook stranici udruženja Hrvatska zvona.

"Našao Boga"

Kordić je fotografirao sa svojim radom pred ulazom zagrebačkog fakulteta.

Nakon devet godina pritvora u Haagu kada je, kako je pisao Jutarnji list, Kordić doživio preobraćenje, ostatak kazne je odslužio Grazu.

Navodno se posvetio religiji i svoje životno iskustvo prepričava u župama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Posjećujući župe je promovirao knjigu Dario Kordić - Da se ne zaboravi koju su pripremili predsjednik Udruženja hrvatskih branitelja Mladen Pavković i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u Austriji i član Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske Miroslav Piplica.

Piplica se fotografisao s bivšom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i aktuelnm premijerom Andrejom Plenkovićem, te zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, prenosili su ranije hrvatski mediji.

O Kordićevom studiju i ulozi u vjerskom životu svojevremeno je pisao i humanitarni i građanski aktivist i bivši svećenik, franjevac Dalibor Dado Milas za zagrebački Express, u tekstu: "Ne dao nam Bog "njihovu" Hrvatsku i "njihovu" Crkvu! ".

"Da stvar bude još zanimljivija, Kordić trenutačno privodi kraju svoj filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i potajno se nada ređenju za đakona Rimokatoličke crkve. Koliko se god trudio od svega toga pobjeći, život Darija Kordića je obilježen ubojstvom nevinih ljudi u Ahmićima. Iako, naravno, svatko ima pravo birati temu o kojoj će govoriti, umjesto o "Bogu iza rešetaka", uvjeren sam da bi mnoge više zanimalo što to Kordić ima reći o "Bogu u Ahmićima", odnosno o Bogu u liku ubijene tromjesečne bebe u spomenutim Ahmićima", napisao je Milas prošle godine.

Prije više od 27 godina, u ranu zoru u 16. aprila 1993., pripadnici HVO-a napali su srednjobosansko selo Ahmići, u kojemu je živjelo bošnjačko stanovništvo. Anti-teroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada "Nikola Šubić Zrinski" jurnuli su na selo s dvjestotinjak kuća i ubili 116 ljudi.

Ubijena beba

Među njima 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija nana ubijena je u 81 godini.

Selo je u potpunosti zapaljeno i razoreno, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija. Većina ubijenih likvidirana je iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima, a neki muškarci ubijeni su vezani. Dvadesetak osoba prostrijeljeno je dok su pokušavali pobjeći.

Dario Kordić - undefined

Arhiv: Dario Kordić

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Kordić je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Po dolasku u glavni grad Hrvatske, na aerodromu Pleso su ga dočekali političari Ivić Pašalić, Anto Kovačević i Zdravko Tomac, penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, sisački biskup Vlado Košić i sadašnji predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Na dočeku Kordića u BiH bio je kompletan hrvatski vrh predvođen Draganom Čovićem.

Dario Kordić i Dragan Čović - undefined

Foto: RFE: Dario Kordić i Dragan Čović

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije