SDA: Živo je sjećanje na Luburićeve žrtve, pozivamo Crkvu da ne šalje lošu poruku

Radiosarajevo.ba
SDA: Živo je sjećanje na Luburićeve žrtve, pozivamo Crkvu da ne šalje lošu poruku

Stranka demokratske akcije reagirala je u povodu najavljenog održavanja mise za Bleiburg u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Istakli su da je riječ o rehabilitaciji ustaškog režima.

"Uzimajući u obzir da je ovo obilježavanje najavljeno kao dio programa 'Hrvatskog križnog puta', koji se svake godine održava u susjednoj Hrvatskoj, očigledno je da se radi o događaju koji za primarnu svrhu nema sjećanje na nedužni dio žrtava (žene i djeca), već rehabilitaciju pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa", saopćeno je SDA.

Kako navode, posebno uznemirava što je ova vijest plasirana uoči Dana pobjede nad fašizmom u Evropi, s očiglednim ciljem da se negativna simbolika obilježavanja Bleiburga u međunarodnoj javnosti dovede u vezu s imenom i ugledom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Da je riječ o skupu na otvorenom, uz uobičajena fašistička obilježja, vlasti u Sarajevu bi imale razlog da postupe jednako kao i austrijske vlasti koje su ga zabranile, ali imajući u vidu da je BiH sekularna država, ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede. Kao politička stranka zadržavamo pravo da osudimo organiziranje ovog skupa, pozivajući se na činjenicu da su u Sarajevu još uvijek živa sjećanja na teror Maksa Luburića u kojem je zvjerski pobijeno više od 10.000 građana ovog grada", poručuju iz SDA.

Navodi se da je ovo još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve, nakon odluke da organizira predavanje osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću na Sveučilištu u Zagrebu.

"Pozivamo kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da to ne rade", saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije