Osmani i Kurti se sastali sa Blinkenom: Odnosi Kosova sa SAD-om su egzistencijalni

1
AA
Osmani i Kurti se sastali sa Blinkenom: Odnosi Kosova sa SAD-om su egzistencijalni
FOTO: AA / Sa sastanka u Vašingtonu

Odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama su egzistencijalni, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, nakon što se zajedno sa premijerom Albinom Kurtijem u utorak u Vašingtonu sastala sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, prenosi AA.

Kosovska predsjednica je navela da je posebna čast sastanak sa državnim sekretarom Blinkenom sa kojim je ponovo potvrđeno čvrsto partnerstvo, kao i otvaranje novih poglavlja saradnje u važnim i strateškim sektorima između dvije zemlje.

“Sa Sjedinjenim Američkim Državama pojačat ćemo našu zajedničku diplomatsku posvećenost, jačajući vladavinu prava, kao i naš evroatlantski put. Zajedno stojimo rame uz rame u rješavanju zajedničkih izazova miru, bezbjednosti, kao i u promovisanju naših zajedničkih demokratskih vrijednosti”, napisala je Osmani na društvenoj mreži Facebook.

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Europska unija je razočarala Balkan

Europska unija je razočarala Balkan

Premijer Kurti je saopćio da je sekretarom Blinkenom razgovarano o “dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike”.

“Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unaprijeđenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na trgovinskom sa više razmjene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrijednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prijete Zapadnom Balkanu”, napisao je Kurti na Facebooku.

Kurti je dodao da bi članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbjednosnih kapaciteta Kosova doprinijelo održivom miru i dugoročnoj stabilnosti cijelog regiona.

“Na sastanku smo potvrdili da je Republika Kosovo posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje između Kosova i Srbije i da smo se do sada konstruktivno i kreativno angažovali u procesu dijaloga”, istakao je Kurti.

Poručio je i da su odnosi između Kosova i SAD-a i dva naroda trenutno jaki i historijski duboki.

“Stojimo rame uz rame, jer smo prijatelji, partneri i saveznici”, naveo je Kurti.

Američki državni sekretar Blinken napisao nakon sastanka na Twitteru je napisao da se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem u Stejt departmentu u Vašingtonu.

"Sastao sam se danas sa kosovskom predsjednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Sjedinjene Države podržavaju evroatlantsku i međunarodnu integraciju Kosova i dijalog Kosova i Srbije koji pomaže EU. Cijenimo gostoprimstvo Kosova prema Afganistancima i njegovu snažnu podršku Ukrajini“, napisao je Blinken.

Osmani i Kurti danas će u Kongresu SAD-a učestvovati na ceremoniji potpisivanja sa Koroporacijom milenijumskih izazova ugovor vrijedan više od 200 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije