Opšti rat u Saboru SPC

3
Radiosarajevo.ba
Opšti rat u Saboru SPC
Foto: Informativna služba SPC / SPC

Izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog i prije početka ovog Svetog arhijerejskog sabora SPC proglašen je za glavnu saborsku temu, ali se nije očekivalo da će se u završnici zasjedanja pretvoriti u crkveno-politički “triler”, na čijoj bi režiji pozavidila i BIA koja, kako se spekuliše u patrijaršijskim izvorima, posljednjih dana “budno pazi” na kandidata broj jedan za Cetinje episkopa budumljansko-nikšićkog Joanikija (Mićovića).

Crkveno-političko “ludilo”, u koje su u noći između četvrtka i petka u “igru” ubačeni i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i neuspjeli pokušaj potpisivanja temeljnog ugovora o statusu SPC u ovoj biši jugoslovenskoj republici, o čemu Patrijašija i Podgorica imaju oprečna tumačenja, nije se završilo u petak, piše Danas.rs.

Sabor se nastavlja u subotu.

U opštoj smutnji u vrhu SPC, vijesti koje nije bilo moguće provjeriti u petak su išle su od spekulacija da se vodi žestoka borba za vladiku Joanikija do odlaganja izbora za jesenji Sabor, navodno zbog pritiska crnogorske države. Bilo je i vesti da se “vodi opšti rat” i da se bez odluke o Cetinju navodno neće rješavati ni druga kadrovska rješenja.

Crkveni izvori nezvanično tvrde da se oko izbora vladike Joanikija za nasljednka pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića) vode polemike od početka ovog saborskog zasjedanja, iako je ova tema tek juče stavljena na raspravu i eventualno glasanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije