Omiljeni gosti ocrnili Hrvatsku: Čak je i za njih postala preskupa

4
Radiosarajevo.ba
Omiljeni gosti ocrnili Hrvatsku: Čak je i za njih postala preskupa
Foto: Adriatic.hr / Ilustracija

Prema austrijskom listu 'Österreich', Austrijanci će ove godine morati izdvojiti više novca za godišnji odmor u Hrvatskoj.

Početak članka donosi privlačan opis hrvatskog Jadrana: "Tirkizno plavo more, predivna priroda i bogata kulturna baština obećavaju nezaboravno ljetovanje u Hrvatskoj. Uz to, zemlja nudi široku paletu opcija za turiste. Nije slučajno što je Hrvatska jedno od omiljenih ljetnih odredišta Austrijanaca", stoji u otvaranju članka.

Ipak, zatim se navodi kako će ovogodišnji odmor biti skuplji za deset posto u usporedbi s prošlom godinom, zbog prelaska s kune na euro. Iako su stručnjaci najavljivali da će cijene porasti, dodatno povećanje se ne očekuje.

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Prošle godine, Hrvatska je zabilježila oko 21 milion turista, uključujući pola miliona noćenja austrijskih posjetitelja. Uprkos većim cijenama, Austrijanci i dalje planiraju ljetovati u Hrvatskoj. 

Prema njihovoj računici, prosječan odmor u Hrvatskoj košta 945 eura po osobi, isključujući troškove avionskog prijevoza. 

Za one koji traže luksuz, cijena luksuznog odmora kreće od 285 eura po osobi dnevno. To uključuje smještaj u hotelu s četiri zvjezdice, obroke od tri slijeda, rentanje automobila i privatne aktivnosti.

Österreich također ističe da cijene u Hrvatskoj variraju ovisno o sezoni, s najvišim cijenama tokom ljeta. Predsezona i posezona su nešto jeftinije opcije, dok su Split i Dubrovnik najskuplje destinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije