Oluja poharala Dalmaciju: U Dubrovniku padali stubovi, u Splitu fasada na zgradi

Radiosarajevo.ba
Oluja poharala Dalmaciju: U Dubrovniku padali stubovi, u Splitu fasada na zgradi
Youtube/Screenshot / Oluja poharala Dalmaciju

Za područje Dalmacije izdano je crveno upozorenje zbog vremenskih uvjeta jer se očekuje vrlo jako i olujno, a navečer i jako olujno jugo s udarima vjetra do 130 kilometara na sat, što podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje ljudi i za život opasne situacije, posebno za pomorce. No, jako jugo počelo je praviti probleme već u ranim poslijepodnevnim satima. 

U Dubrovniku je tako na stanici Petka izmjeren je udar juga od čak 143 km/h. Vatrogasci su zaprimili veliki broj poziva te su intervenirali većinom zbog srušenih stabala na saobraćajnicama. kantonalni centar 112 danas je također zaprimio veliki broj poziva zbog odrona, pada električnih i PTT stupova te stabala.

Javljaju se problemi u prometu što je uzrokovalo zastoje. Iz gradske uprave su upozorili na mogućnost oštećenja konstrukcija, rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Također, zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti, piše RTL.

Ni vatrogasci u Splitu ne staju od intervenecija - padaju stabla, izvrću se kontejneri, a ponovno je popustila fasada na zgradi Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici.

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije