'Okrvavljen' spomenik Barešiću, nagrada za pomoć u otkrivanju počinilaca

Radiosarajevo.ba
'Okrvavljen' spomenik Barešiću, nagrada za pomoć u otkrivanju počinilaca
/ facebook
Hrvatski desničari ponudili su nagradu od 20.000 kuna za informaciju o osobama koje su oštetile spomenik Miri Barešiću. Spomenik je nedavno podignut u Barešićevom rodnom mjestu Drage kod Pakoštana.

Jedan od lidera ekstremne desnice, osuđivani narko-diler Velimir Bujanec, je putem Facebooka pozvao na hajku na antifašiste i poručio: "Zanimaju nas konkretna imena".

Osim što je ponudio nagradu za informaciju o imenima onih koji su oštetili spomenik, Bujanec je naveo da se "banditi" kriju iza pokreta "Antifa - Šibenik".

"Oni koji su se usudili da počine ovakav zločin i oskrnave spomenik hrvatskom heroju u Dragama moraju znati da su time uvrijedili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dobrovoljce i cijeli hrvatski narod. Nagradu za imena bandita ponudili su naši iseljenici iz Kanade i biće isplaćena kao doprinos akciji institucija za koje očekujemo da će odraditi svoj posao", napisao je Bujanec.

Fotografija prefarbanog spomenika Barešiću objavljena je na Facebook stranici organizacije "Antifa - Šibenik" uz poruku: "Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubici".

Miro Barešić je bio član emigrantske organizacije "Hrvatski narodni otpor", koju je utemeljio jedan od najpoznatiji ratnih zločinaca Maks Luburić. U aprilu 1971. godine Barešić je ubio ambasadora SFRJ u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije