Oglasio se vlasnik streljačkog kluba: Kako je naučio da puca dječak iz Beograda?

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se vlasnik streljačkog kluba: Kako je naučio da puca dječak iz Beograda?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu dogodio se 3. maja

Predsjednik Streljačkog kluba praktikal šuting "Partizan" Ratko Ivanović, oglasio se nakon masakra koji se dogodio u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je smrtno stradalo devet učenika i domar. Naglasio je kako ubica Kosta K. nikada nije pucao u streljani.

"Otac je s vremena na vrijeme dolazio kod nas. Dovodio je i sina, ali dječak nikada nije ulazio u streljište, a kamoli pucao. On je sjedio u bašti kafića ispred. Čekao ga je ispred i nije ulazio. Možda je pokušao da uđe, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio", kazao je Ivanović.

Uz to, dodao je i da su u medijima objavljene pogrešne informacije i tvrdnje koje nisu tačne nakon što se dogodio zločin na Vračaru.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Tvrdim. Ponavljam tvrdim... Dječak gađao sigurno nije. Mi kao klub sarađujemo sa policijom i sve što su nakon zločina od informacija, ili dokumentacije, tražili od nas mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera iz streljišta su predati, kao i dnevnici gađanja, popis municije i sve drugo što su tražili.

Snimci kamera se čuvaju minimum četiri mjeseca, a vrlo vjerovatno i do godinu dana. Streljište je pod video nadzorom 24 sata svakoga dana, a svako ko uđe u njega mora da se identifikuje ličnom kartom instruktoru koji te podatke upisuje u dnevnik gađanja", pojesnio je predsjednik streljačkog kluba.

Majka djevojčice koja je ubijena u školi u Beogradu uputila potresnu poruku roditeljima ubice

Majka djevojčice koja je ubijena u školi u Beogradu uputila potresnu poruku roditeljima ubice

Kako je dalje pojasnio, dnevnik gađanja redovno kontroliše policija i ne samo dnevnike već i sve drugo vezano za rad streljišta. Inače u tužilaštvu je potvrđeno da je formiran poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba "Partizan" i naloženo je policiji da prikupi potrebna obaveštenja.

Kako prenosi srbijanski mediji Kurir, trenutno se utvrđuje da li su nekim internim aktom propisani uslovi korištenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloljetnicima, djeci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi da li je otac jedan od korisnika Streljačkog kluba "Partizan", da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i da li je otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Pokrenut postupak protiv majke Koste K. koji je izvršio masakr u beogradskoj školi

Pokrenut postupak protiv majke Koste K. koji je izvršio masakr u beogradskoj školi

Bitno je naglasiti da je potrebno utvrditi koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dječak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja ljekarskog uverenja za korištenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta. Pored navedenog, zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je ocu dječaka dato odobrenje nadležnog organa.

"Provjerava se i koja je zdravstvena ustanova izdala ocu uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ ocijenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je donio odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja", naglašava se.

Podsjetimo, u Višem tužilaštvu se već vodi postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način obezbijedio čuvanje oružja, koje je njegov sin koristio u masovnom ubistvu na Vračaru.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije