Oglasio se NATO nakon akcije kosovske policije: "To je akcija provođenja zakona"

3
Radiosarajevo.ba
Oglasio se NATO nakon akcije kosovske policije: "To je akcija provođenja zakona"
Agencije / NATO

Nakon akcije kosovske policije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, reagirao je i NATO.

Sjevernoatlantska alijansa u tom je dijelu "današnju operaciju borbe protiv krijumčarenja nazvala akcijom provođenja zakona".

U odgovoru za agenciju Telegrafi, NATO je izjavio da je i misija KFOR-a na Kosovu u komunikaciji s nadležnim vlastima.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

"Kosovska policija provodi operaciju provođenja zakona na cijelom Kosovu", istakli su, te dodali da je "misija KFOR -a, predvođena NATO-om, u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i s predstavnicima međunarodne zajednice", kaže se u odgovoru NATO-a.

Nadalje se naglašava da ova misija ostaje u potpunosti usredotočena na svakodnevnu provedbu mandata UN-a, prema "Rezoluciji 1244 iz 1999. godine i nastavlja pružati mirno, sigurno i slobodno okruženje za kretanje svima koji žive na Kosovu."

Na situaciju na sjeveru Kosova reagirao je i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Borrell je napisao da bi nasilne incidente na sjeveru Kosova trebalo odmah zaustaviti.

"Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju se odmah zaustaviti. Jednostrani i nekoordinirani postupci koji ugrožavaju stabilnost neprihvatljivi su. Sva otvorena pitanja trebala bi se rješavati kroz Dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo s Beogradom i Prištinom", napisao je Borrell.

Policijska akcija 13. oktobra dogodila se u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice. Prema navodima policije, u ovoj je akciji zaplijenjena krijumčarena roba vrijedna stotine hiljada eura. Prema njihovim riječima, zapljena će poslužiti kao materijalni dokazi, koji su se nalazili na raznim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije