Kosovo / Albin Kurti: Borit ćemo se i spriječiti šverc

13. 10. 2021. u 15:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Kosova Albin Kurti je podvukao da je akcija Policije Kosova, zbog koje je u srijedu, 13. oktobra, protestovalo stanovništvo na sjeveru Kosova, usmjerena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći, Sjevernoj i Južnoj Mitrovici.

Na protestima je povrijeđeno šest policajaca, 10 građana Sjeverne Mitrovice zatražilo je ljekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice.

Kurti je u objavi na svom Facebook nalogu istakao da se ove akcije vode u koordinaciji s nadležnim tužilaštvima i sudovima, te dodao da je prethodno vođena istraga.

"Neće se tolerisati zločin i kriminalne grupe. Protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc", napisao je Kurti.

On je rekao da je policijska akcija završena, ali je pozvao građane u Sjevernoj Mitrovici, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, da ne nasjedaju na informacije koje plasiraju srpski mediji 'koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da dovedu do politizacije situacije'.

Tokom protesta u Sjevernoj Mitrovici napravljena je barikada nadomak Bošnjačke mahale, što je glavni put koji vodi s juga prema sjeveru grada.

Prema riječima direktora Doma zdravlja u Severnoj Mitrovici Zlatana Eleka, tokom policijske akcije povrijeđeno je deset osoba. Nije precizirao o kakvim se povredama radi jer su, prema njegovim riječima, "pacijenti u dijagnostičkoj fazi".

"Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled", rekao je Elek za RSE.

Policija Kosova je u srijedu, 13. oktobra, zaplijenila raznu robu i određene materijalne dokaze za koje se sumnja da su krijumčareni. Operacija, koja je još u toku, proširila se na više lokacija na Kosovu, uključujući region Sjeverne i Južne Mitrovice, Prištinu i Peć, navodi se u saopštenju kosovske policije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)