Čovjek iz viralnog snimka o "lopatanju" turiste: Samo sam ga pošpricao...

Radiosarajevo.ba
Čovjek iz viralnog snimka o "lopatanju" turiste: Samo sam ga pošpricao...
FOTO: 24sata.hr / Incident na Rabu

Nakon što je snimak na kojoj muškarac na Rabu zamahuje lopatom prema kupačima obišla Hrvatsku, novinari 24sata potrudili su se i pronašli tog čovjeka. Htjeli su čuti njegovu stranu. 

"Ja sam jedini ovdje legalan", viče kroz smijeh Nenad Štokić dok naginje hladnu rakiju.

"Na Rabu smo, u mjestu Barbat, nekoliko metara od one plaže na kojoj je Štokić jučer silovito zamahivao lopatom prema kupačima. Snimak koji je portal 24sata  objavio munjevito je obišao medije i društvene mreže. Kako i ne bi, kad na njoj vidimo kršnog, dugokosog muškarca, golog do pasa, kako dugačkom alatkom udara od morsku površinu, viče i tjera nepoželjnike sa svog posjeda, piše 24sata.hr. 

Kako to sad svog posjeda, možda ćete se zapitati. Kako pomorsko dobro može biti ičiji posjed? Pazite ovaj birokratski preokret.

Nenad Štokić  - undefined

Foto: Denis Mahmutović/24sata: Nenad Štokić

Tehnički gledano, plaža s koje je Štokić tjerao ljude, pripada njemu! Barem tako piše u rješenju riječke lučke kapetanije iz 2018. koje nam je ustupio. Prema rješenju, u zemljišnim knjigama Štokić je vlasnik čestice koja seže sve do mora i, da skratimo neobičnu administrativnu vratolomiju, navodi se da se tu uistinu radi o pomorskom dobru, ali ono nije provedeno u zemljišnim knjigama. Dakle, Nenad Štokić jest vlasnik čestice na kojoj je određena granica pomorskog dobra, ali ona nije provedena u knjigama i zato mu nije potrebna nikakva koncesija. Prema rješenju lučke kapetanije, nije u prekršaju! Smije je koristiti, a i po potrebi ograditi, sve dok se granica pomorskog dobra ne utvrdi u zemljišnim knjigama. Je li se od tada, od 2018., išta promijenilo? Štokić kaže da nije.

"To je moj pašnjak i ne dam na njega. Ako ne mogu braniti svoje privatno vlasništvo, što mogu? Što mi je onda još ostalo? - pita se Nenad.

Njegova supruga Miljenka, ona koju su čitatelji spominjali da viče preko megafona na ljude, potvrđuje muževe riječi. Potvrđuje i da se služi megafonom, ali samo kao upozorenjem. Lopate nema, oduzela je policija. Bili su mu ujutro tu, na imanju, i zaplijenili su corpus delicti.

"Ma nisam ga išao udariti, što vam je. Samo sam ga pošpricao - tvrdi Nenad dok se penje preko oštrih sika, sve do ograđene pašnjak-plaže namijenjene nudistima, njegovim gostima.

Video možete pogledati na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije