Oglasio se Albin Kurti: Srbija nastavlja da traži rat na Kosovu, a jedan su već izgubili

13
Anadolija
Oglasio se Albin Kurti: Srbija nastavlja da traži rat na Kosovu, a jedan su već izgubili
Foto: AA / Albin Kurti

Nakon sastanka Nacionalnog savjeta za sigurnost Kosova, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da su napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a neprihvatljivi.

Na vanrednoj konferenciji za novinare je kazao da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.

Kurti je kazao da je sastanku Nacionalnog savjeta za sigurnost razgovarano o najnovijoj situaciji na sjeveru i da je izražena spremnost za veću budnost svih institucija Kosova kako bi se omogućilo uspostavljanje mira, sigurnosti, zakonitosti i ustavnosti.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Petar Petković tvrdi: Kosovski specijalci upali u objekt na Gazivodama?

Petar Petković tvrdi: Kosovski specijalci upali u objekt na Gazivodama?

Kurti je izjavio da Srbija s njenim rukovodstvom prijeti Kosovu ratom i nakon 23 godine od završetka rata.

"Srbija ne krije da želi da se vrati na Kosovo, u suštini nastavlja da traži rat, rat koji je izgubila i prihvatila kapitulaciju tada u Kumanovu, 9. juna 1999. godine.

Otuda i negiranje države Kosovo i našeg osamostaljenja od Srbije, predstavlja stalnu prijetnju ne samo našoj zemlji, već i našoj egzistenciji“, naglasio je Kurti.

On je kazao da integracija sjevernog dela Kosova nikada nije bila stvarna, ni nakon više od decenije dijaloga u Briselu, jer su se tolerisale kontrabande, srbijanski izbori, srbijanski dinar, ilegalne srbijanske tablice sa oznakama kosovskih gradova, neplaćanje taksi lokalnih i centralnih, neplaćanje za utrošenu vodu i struju.

Kurti je kazao da je Vlada Kosova zaintresovana za razgovor i saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu, sa svim Srbima koji treba da iskoriste svoja zagarantovana mjesta u Skupštini i Vladi.

Istakao je da Srbija preko kriminalnih grupa i koristeći ovaj ambijent bez potpune vladavine prava na sjeveru Kosova dugo vreme je držala i drži kao taoce srpske građane. Kurti je kazao da djelovanje na sjeveru mora biti pažljivo i u skladu sa osjetljivošću situacije, zbog čega je Vlada Kosova u partnerstvu s prijateljima, evropskim i američkim partnerima, tolerisala više puta odlaganje primjene svojih odluka.

Kurti je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja, kazavši da se čeka da KFOR ukloni barikade s puteva na sjeveru Kosova.

"Blokiranje javnih puteva teškim vozilima kako bi se spriječilo slobodno kretanje od strane kriminalnih grupa koje ciljaju naše policajce i policajce EULEX-a ne samo da je neprihvatljivo, već se ne smije ponoviti u budućnosti. I čekamo, KFOR traži neko vrijeme da završi ovaj posao i čekamo, ako je naše očekivanje od KFOR-a ublažavanje, neka se to zove ublažavanje, ali za opšte dobro vjerujem da ipak biramo najbolji mogući put", naglasio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na istoj konferenciji za novinare kazao da su na sjeveru na šest mjesta blokirani putevi, te da je Kosovska policija zbog toga privremeno zatvorila za saobraćaj granične prelaze na severu, Jarinje i Brnjak.

Napeto na Kosovu: Bačena 'šok bomba' na patrolu EULEX-a, pucano na policiju

Napeto na Kosovu: Bačena 'šok bomba' na patrolu EULEX-a, pucano na policiju

On je apelovao na organizatore da uklone barikade postavljene na putevima, dok je srpske građane pozvao da se ne pridružuju kriminalnim grupama na sjeveru Kosova.

"Kosovska policija ima potrebne kapacitete da djeluje u ovom pravcu. Ona pravi svoje operativne planove i u momentu kada procijene da je shodno, ako se barikade ne uklone, biće preduzete odgovarajuće radnje. Sve se to dešava u koordinaciji s našim partnerima, KFOR-om, EULEX-om i zemljama Kvinte i vjerujem da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da više neće biti barikada na ova dva nacionalna puta", naglasio je Svecla.

Istovremeno, Kosovska policija je demantovala pojedine srpske medije da su specijalne jedinice Kosovske policije na jezeru Gazivode pritvorile i maltretirale srpskog radnika i da su oduzele objekat na toj lokaciji.

"Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez ikakvih problema", navode iz policije.

Kosovska policija je ranije saopštila da je sinoć s različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su juče oko 16 sati barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije