Oglasili se iz Novog Sada o izlaganju ukradene slike iz BiH

4
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Novog Sada o izlaganju ukradene slike iz BiH
/ Novi Sad

Fondacija „Novi Sad 2021“ demantovala je navode u medijima da je na njenoj digitalnoj platformi prikazano delo iz jedne novosadske privatne kolekcije koje je ukradeno u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata devedesetih.

“Prikaz spornog dela i pomenuta izložba nikada nisu bili deo aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a naša Fondacija nema, niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, prema navodima medija, nalazi i prikaz navedenog umetničkog dela, navela je Fondacija ‘Novi Sad 2021’“, zadužena za organizaciju manifestacije Evropska prestonica kulture.

Ova novosadska organizacija je u pismenom odgovoru Radiju Slobodna Evropa demantovala navode poslanika Skupštine Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića, koji je iznio tvrdnju da su pojedina umjetnička djela koja se izlažu u okviru manifestacije „Evropska prestonica kulture 2021“ ukradena tokom rata.

Magazinović je uputio pisma nadležnima u Srbiji u kojima ih je upozorio da je djelo „Magdalena“ Đoke Mazalića koje će biti izloženo, a koje je u privatnom vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada, zapravo u vlasništvu porodice Mulabdić iz Bosne i Hercegovine, da im je ukradena tokom rata i da je za slikom raspisana INTERPOL-ova potjernica, a da ju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom te zemlje.

Fondacija je navela da sajt koji se navodi u dopisu Magazinovića ne pripada toj organizaciji, a logotip koji se nalazi na tom sajtu „potiče iz perioda kandidature za Evropsku prestonicu kulture iz 2014. godine, dok je u međuvremenu u potpunosti promijenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donela Novom Sadu titulu kulturne prestonice“.

Na navode Magazinovića reagovala je i Članica Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije i bivša poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov koja je ocijenila da izlaganje ukradenih umjetničkih djela „nezapamćena sramota za Novi Sad i Srbiju“ i pozvala je nadležne da ukradeno umetničko djelo vrate vlasnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije