Održan press KBC Zagreb o bakteriji od koje je umrlo troje ljudi: 'Ona je svuda oko nas'

0
Radiosarajevo.ba
Održan press KBC Zagreb o bakteriji od koje je umrlo troje ljudi: 'Ona je svuda oko nas'
Foto: KBC Zagreb / KBC Zagreb

Klinički bolnički centar Zagreb (KBC Zagreb) je u utorak, oko 17 sati, održao konferenciju za novinare povodom izbijanja legionele u njihovoj bolnici.

"Vrlo je važno reći da u KBC Zagreb imamo vrlo brzu i dobru dijagnostiku pa ne može proći ništa ispod detektora. Obavijestili smo službe epidemiološke i poduzete su sve mjere, odnosno antilegionela program. Nema razloga za zabrinutost. Želim reći da legionele ima u svakoj vodi, a u bolničkim sistemima se rade preventivne mjere. Sedmično se podiže temperatura vode na temperaturu gdje se legionela ne može pojaviti. Infekcija je uvijek moguća i može se naći u svakoj bolnici", istaknula je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

"Poduzeli smo sve mjere kako bismo vidjeli kako su se pacijenti zarazili i otkrili da se sve dogodilo preko vode. To su teški bolesnici, u toku je pasterizacija cijelog sustava iako mi to inače radimo. Legionelu nalazimo svugdje i ona se može dogoditi i vanbolnički. Posebno su opasni ljetni mjeseci kada je voda toplija. Na pulmologiji imamo povećani priljev pacijenata ljeti i inače. Smrtnost je između pet i 10 posto", poručila je Bošnjak.

Oglasio se FUP o akciji 'Omerta'

Oglasio se FUP o akciji 'Omerta'

"Imamo veći pozitivnih u ovom razdoblju jer češće testiramo - što je bolja dijagnostika, više ćete toga pronaći. Neke se respiratorne bolesti liječe bez testiranja. Legionela je svuda oko nas i zaista poručujem da treba misliti o ovoj bakteriji i neka se senzibilizirala javnost. Upravo radimo pasterizaciju kako bi sveli infekciju na minimum. Još uvijek nemamo podatke što je bio uzrok smrti navedenih pacijenata. Zato radimo analitične radnje jer nama je najviše u interesu da saznamo kako su se zarazili pacijenti. Inače, pila sam vodu iz česme u bolnici prije same presice. Svi zaraženi bile su teško bolesni i imunokompromitirani" zaključila je Bošnjak.

Nastavak pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije