Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo

0
Radiosarajevo.ba
Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo
Foto: KBC Zagreb / KBC Zagreb

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno je iz KBC-a. Nažalost, dvoje ih je preminulo, potvrdio je za tamošnje medije direktor KBC-a Ante Ćorušić.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kaže za Jutarnji prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik direktora KBC-a za kvalitetu.

Naime, znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje, koje su preminuli, bili u teškom stanju.

"Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionella drastično pogoršala njihovo stanje", govori Novak.

Drama u Japanu: Grad Tokio žarište smrtonosne bolesti

Drama u Japanu: Grad Tokio žarište smrtonosne bolesti

Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podignuti na minimalno 75 stepeni Celzijevih i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. 

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Činjenica je i da svi izloženi neće oboljeti, kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, no neke osobe imaju iznimno težak tok bolesti. Kako je riječ o bakteriji, bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome smrtnost je 5-10%. Važno je što ranije otkriti da se radi o legionarskoj bolesti i započeti s liječenjem.

Simptomi i dijagnoza

Inkubacija ove infekcije može trajati od dva do 10 dana, a simptomi koje je prate slični su upali pluća; visoka temperatura (viša od 39 °C), suhi kašalj, proljev, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi i nelagoda u mišićima i prsima te zaduha.

Iako svako može razviti legionarsku bolest, kod rizične grupe ona može biti do 30 posto učestalija. Tu ubrajamo osobe oslabljelog imunosnog sustava, osobe s reumatoidnim artritisom, starije osobe, pušače, osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa ili s bubrežnim bolestima te bolestima dišnog sustava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije