Državna komisija odlučila: Gradnja Pelješkog mosta može početi

Radiosarajevo.ba
Državna komisija odlučila: Gradnja Pelješkog mosta može početi
/ Pelješki most

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja koju čine italijanski Astaldi i turski IC Ictas koje su uložene na odluku o odabiru u ograničenom postupku javne nabave za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Pelješki most (ne)povezuje ljude

Odluka o odbacivanju žalbi donesena je 21. marta, dva puna mjeseca otkako su podnesene. 

Strabag je u svojoj žalbi optužio kompaniju China Road and Bridge Corporation da je koristila dampinške cijene te da su zbog velikog interesa Narodne Republike Kine da uđe na tržište Europske unije primali državne potpore, što Austrijanci ocjenjuju protivno pravnoj stečevini Europske unije, prenosi Dnevnik.hr

Iznimno niske cijene kineske tvrtke bile su povod i za žalbu italijansko-turskog konzorcija koja je uslijedila nakon Strabagove. 

Državna je komisija u odluci, između ostalog, navela da su kao neosnovane odbijene tvrdnje o nezakonitosti odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja zbog "neuobičejeno niske cijene". 

"Ovo i kod činjenice da su cijene ponuda žalitelja kao i odabranog ponuditelja veće od procijenjene vrijednosti predmeta nabave, koju niko u postupku pravne zaštite nije osporavao", kaže se u odluci.

Dodaje se i da žalitelj nije dokazao da bi niža ponuda ponuditelja u dvanaest troškovničkih stavki (kojih u cijeloj ponudi ima više stotina) trebala sa stanovišta važećih propisa rezultirati obveznom primjenom instituta neuobičajeno niske cijene.

"Žalitelji nisu niti dokazali da bi se u konkretnom slučaju radilo o dampinškim cijenama i da je odabrani ponuditelj korisnik državnih potpora", kaže se u odluci.

Pojašnjava se i da je naručitelj u ovom "izuzetno složenom postupku javne nabave" postupao u skladu s odredbama koje uređuju pitanje neuobičajeno niske cijene te je u postupku pregleda i ocjene ponuda utvrđivao je li u sumnju dovedena mogućnost izvršenja predmeta nabave.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije