Odgođena službena posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Odgođena službena posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj
Službena posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu je odgođena.

Do kada, još nije poznato, no sada je već izvjesno da do uzvratnog posjeta srbijanskog predsjednika hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović neće doći do kraja ove godine.

Prema prethodnim najavama, Vučić je Pantovčak trebao posjetiti u novembru, najkasnije u decembru ove godine. Na Pantovčaku potvrđuju da je došlo do pomjeranja termina te da su uredi hrvatske predsjednice i predsjednika Srbije u kontaktu.

"S obzirom na sveobuhvatne okolnosti o kojima ovisi i datum posjete, on još nije utvrđen", kažu na Pantovčaku.

Sveobuhvatne okolnosti se, naravno, odnose na nova dnevnopolitička zaoštravanja na relaciji Zagreb – Beograd, a kako je u proteklih mjesec dana Vučićeva posjeta Zagrebu ionako "visila o koncu”, aktuelni potezi beogradske politike svakako da nisu pomogli nego su, naprotiv, onemogućili upućivanje službenog poziva Pantovčaka Vučiću, pišu Večernje.

Od vlade Srbije i vojnog vrha sponzorirano podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, oko kojega u RH i RS imaju apsolutno suprotan stav – njegov samoubilački čin za Hrvate je terorizam, a u Srbiji ga slave kao narodnog heroja – već je zamrznuo poziv Vučiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije