Objavljen audiozapis sa sporne sjednice u vezi s kreditima za Agrokor

Radiosarajevo.ba
Objavljen audiozapis sa sporne sjednice u vezi s kreditima za Agrokor
Na web-stranici Hrvatske banke za obnovu i razvoj objavljen je audiozapis s dijela sjednice Nadzornog odbora te banke održane 20. decembra 2016. na kojoj se raspravljalo o kreditima društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d.

Sudeći prema objavljenoj snimci, ministar Marić je govorio istinu, a bivši Mostov ministar Dobrović – lagao, prenose hrvatski mediji.

Snimka objavljena na webu HBOR-a traje 11 minuta, a ministar za finansije Zdravko Marić na početku sjednice rekao je da se suzdržava od diskusije i glasanja. 

“Tačka 4. je prijedlog odobrenja kredita po programu izvoz EBRD za kreditiranje obradnih sredstava društvu Jamnica d.d.”, rekao je ministar za finansije na početku sjednice Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj se raspravljalo o kreditima društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d.

“Ja ovdje moram napomenuti kolegama, jedna napomena, ja osobno kad god je neki prijedog odobrenja za bilo koje društvo iz koncerna Agrokor ja se suzdržavam od diskusija i odlučivanja, tako je bilo i u prošlom mandatu, ne znam bilo je Belje ili nešto…”, rekao je Marić.

Potom razgovaraju o prijedlogu o kreditu. Zaposlenik HBOR-a, objašnjava uvjete i iznose kredita koji bi se odobrio Agrokorovim društvima. Pritom ističe da se radi o uspješnim firmama. Ukupno im je tada odobreno 48,3 miliona eura kredita.

Ministra Marića tokom rasprave se nije moglo čuti. Ministrica za ekonomiju Martina Dalić imala je nekoliko pitanja o samom kreditu, tako je upitala za jamstva Pika, Zvijezde i Leda, te još neke detalje iz prijedloga.

Na kraju snimka može se opet čuti ministar Marić koji stavlja tu tačku na glasanje, tada je ponovno rekao kako će biti suzdržan. Ministrica Dalić tada ga je pitala: “Tebe nema?”, što je on potvrdio: “Da, mene nema”.

Cijelu audiosnimku možete poslušati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije