O čemu priča Grlić Radman: 'Strane sile žele 'usmjeriti' plinovod prema kompaniji u Sarajevu'

22
Radiosarajevo.ba
O čemu priča Grlić Radman: 'Strane sile žele 'usmjeriti' plinovod prema kompaniji u Sarajevu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH i pritom ponovio podršku čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

"Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a ne nikako pritiscima i prijetnje sankcijama. To ne vodi nekom dobrom rješenju", rekao je Grlić Radman u ponedjeljak, 12. februara, u Ljubuškom odgovarajući na upit o kritikama koju je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću. 

Podsjetimo, pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju James O’Brien nedavno je u Sarajevu optužio Dragana Čoviću da blokira izgradnju Južne plinske interkonekcije BiH s Hrvatskom jer taj projekt uvjetuje uspostavom kompanije "koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist".

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Prethodno je o tome u pismu ministra Grlića Radmana izvijestio i američki državni sekretar Antony Blinken, tražeći od njega da izvrši pritisak na Čovića.

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskom plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu ambasadoricu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes

"To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu", dodao je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, prenosi Hina.

James O'Brien održao govor na FPN-u u Sarajevu i žestoko kritikovao Dragana Čovića i Milorada Dodika

James O'Brien održao govor na FPN-u u Sarajevu i žestoko kritikovao Dragana Čovića i Milorada Dodika

On je, međutim, naveo kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bosanskoherceghovačkih Hrvata i pronaći rješenje.

HDZ BiH je nedavno predložio zakon kojim se inzistira da plinsko povezivanje Hrvatske i BiH vodi kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru, te da kasnije upravlja tim plinovodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije