Novi slučajevi afričke svinjske kuge: Farmeri očajni

2
Radiosarajevo.ba
Novi slučajevi afričke svinjske kuge: Farmeri očajni
Foto: Ilustracija / Svinje

U Slavoniji se ponovno pojavila afrička svinjska kuga. U Gradištu pokraj Županje na gospodarstvu, tri kilometra izvan naselja, već je jučer eutanazirana 81 svinja. Danas nema novih dojava. U Ministarstvu poljoprivrede nadaju se da će to ostati izoliran slučaj, no pozivaju na oprez.

"Prvo sam posumnjao da su životinje malaksale zbog velikih vrućina, pa sam posumnjao na trovanje hranom. Na kraj pametni mi nije bilo da je svinjska kuga. Nažalost, pokazalo se da je to", priča vlasnik farme Tihomil Kadić.

"Dodaje kako u blizini nema divljih svinja, kao na jedinog strvinara, sumnja na ptice. Njegova farma ima videonadzor, električnu ogradu, dezinfekcijsku barijeru. Sve je po pravilima", kaže i na farmu niko ne ulazi osim njega i njegove bliske rodbine.

Izraelska fudbalska reprezentacija ide na Olimpijadu: FIFA ponovo odgodila odluku o suspenziji

Izraelska fudbalska reprezentacija ide na Olimpijadu: FIFA ponovo odgodila odluku o suspenziji

'I to malo svinja što ima - i to će odvesti'

"I to malo svinja što ima i to će odvesti. Ostat će samo oni veliki koji imaju farmu, nećemo ih sad imenovati. I to zato što su po komorama i kojekakvim udrugama, tvrdi Duško Pavlik, predsjednik Sindikata Slavonije i Baranje za svinjogojstvo

"Sedam mjeseci niko nije došao. Na par mjesta su bili i napravili dezinfekciju, ostalima ništa. To je dokaz o nebrizi pojedinih struktura, veterinarskog zavoda i ostalih, optužuje Slavko Durdov iz sindikata. 

Upravljanje tim krizama ima svoja pravila, pravila struke. Ne možemo mi čarobirati bolešću kojom se bave stručnjaci cijelog svijeta. Ako nemate lijek i cjepivo za neku bolest, nemate što drugo nego ograničiti virus i nažalost eliminirati zaražene životinje i one za koje je velika vjerovatnost da će se zaraziti kako ne bi bolest prenijele dalje, kazao je premijer Andrej Plenković. Ponovio je kako je ključna brza reakcija i strogo ograničenje.

Anušić: Siguran sam da će ministar situaciju riješiti

Ministar odbrane Ivan Anušić ključnim smatra ne ponoviti određene greške koje su možda ranije počinile. Izrazio je sigurnost da će minstar poljoprivrede situaciju riješiti i da će napraviti ono što je najbolje za svinjogojce i hrvatsku poljoprivredu, piše HRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije