Je li na pomolu epidemija? Afrička svinjska kuga širi se dijelom Bosne i Hercegovine

6
Radiosarajevo.ba
Je li na pomolu epidemija? Afrička svinjska kuga širi se dijelom Bosne i Hercegovine
FOTO: Pixabay / Svinje / Ilustracija

Prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno je na ukupno 29 imanja u entitetu RS, nakon što je otkriveno na još pet lokacija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji, Gornji i Donji Dragaljevac, te Donji i Gornji Magnojević, kao i mjestu Tišina u opštini Bosanski Šamac i nije proširena na druge opštine.

Službe na terenu su izvršile neškodljivo uklanjanje 143 svinje sa šest zaraženih imanja, navodi se u saopštenju.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Iz resornog ministarstva navode da će nastaviti redovno da prate situaciju na terenu i preduzimaju neophodne mjere s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

U opštini Bosanski Šamac danas je održan sastanak sa predstavnicima lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja na kojem su date jasne instrukcije o daljem postupanju, prenose Nezavisne novine.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, iz Ministarstva apeluju da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postaviti dezinfekcione barijere, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme, navodi se u saopštenju.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca na teritoriji RS i u narednom periodu akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije