Novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj: Broj oboljelih povećan na 38

Anadolija
Novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj: Broj oboljelih povećan na 38
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zaraženih: 150.112
Umrlih: 5.617
Oporavljenih: 73.731
Broj slučajeva u BiH: 18

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske izvijestio je kako je od jutros detektirana još jedna oboljela ženska osoba koja je doputovala iz Rumunije, a najavljeno je i ubrzavanje procesa prijelaza hrvatske granice sa susjednim državama.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović izjavio je kako broj zaraženih u porastu u europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj gdje stanje još uvijek nije alarmantno, ocijenio je.

Kazao je kako je u kontaktu s kolegama ministrima iz susjednih država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, a kontaktirat će i kolegu iz Mađarske, kako bi se na graničnim prijelazima omogućio što neometaniji promet roba.

Nizozemski naučnici tvrde da su otkrili antitijelo za koronavirus

Granični sanitarni inspektori više neće ispisivati rješenja o samoizolaciji, nego će se ta potvrda automatski izdavati, čime će se uskoro ubrzati promet preko graničnih prijelaza. 

Najavio je niz mjera koje će omogućiti privremeni prihvat vozača kamiona na hrvatskim granicama.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je od jutros potvrđen još jedan slučaj oboljenja od koronavirusa, a to je slučaj ženske osobe koja je došla iz Rumunije i koja je smještena na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

„Za sada se još uvijek radi o uvezenim slučajevima i neposrednim kontaktima s oboljelima“, izvijestio je Beroš.

Radončić i Božinović: Slijedi deblokada 700 kamiona s robom

Naglasio je kako situacija danas eskalira u Italiji i Španiji te kako Hrvatska priprema mjere za eskalaciju virusa među populacijom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić kazala je kako oboljela osoba ima povišenu temperaturu i blage respiratorne simptome.
Bolesnici koji leže u centrima Pula, Rijeka, Varaždin i Zagreb za sada su stabilno i dobro, kazala je Markotić.

Druga oboljela osoba izliječena je u Hrvatskoj i puštena je kući iz klinike nakon negativnih testova. Najavila je kako će se od danas početi testiranja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a testiranja se pripremaju i u drugim većim gradovima.

Zasad su u Hrvatskoj dva punkta za testiranje na koronavirus vjerodostojna, i to u Zagrebu, a svi ostali testovi pokazali su se netočni i nepouzdani, kazala je Markotić.

U samoizolaciji u Hrvatskoj je 7.000 osoba, a baza tih osoba je na uvidu MUP-u, pa ako osoba prekrši odredbu mjere samoizolacije, protiv osobe se pokreće kazneni postupak, a kazne iznose 8.000 kuna (1.060 eura).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije