Novi Sad: Studenti traže kompletnu smjenu vlasti

Anadolija
Novi Sad: Studenti traže kompletnu smjenu vlasti
Više hiljada studenata i građana Novog Sada protestovalo je treći dan uzastopno ulicama glavnog grada Vojvodine nezadovoljni ishodom izbora i stanjem u društvu.

Protestna kolona okupila se na Trgu Republike odakle se zaputila u šetnju gradskim ulicama i bulevarima uzvikujući parole protiv predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i aktuelne vlasti.

Na početku šetnje pročitani su zahtjevi studenata koji su usaglašeni između organizatora protesta u Novom Sadu i Beogradu:

Smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smjenu članova savjeta Regulatornog tijela za medije (REM) zbog nereagiranja na više stotina prekršaja i prijava, razrješenje Maje Gojković zbog blokade rada Narodne skupštine, te smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa ove medijske kuće „zbog režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti kandidata“.

Novosadski studenti istaknuli su još i zahtjev za smjenom v.d. glavnog i odgovornog urednika prvog programa Radio-televizije Vojvodine i v.d. direktora programa pokrajinskog javnog servisa.

Studenti poručuju da će, u slučaju neispunjenja ovih zahteva tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjenja zahtjeva.

U saopćenju koje je postavljeno na Facebook stranici Studentskog pokreta Novi Sad, uz navedene zahtjeve, dodat je i zahtjev za kompletnu smjenu vlasti i „oslobađanje medija od partijske kontrole, obustavu sprovođenja mjera štednji kroz plate i penzije te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova“.

„U narednom periodu ćemo raditi na tome da se povežemo s radničkim sindikatima, penzionerima i studentima iz svih krajeva Srbije kako bismo ove zahtjeve artikulirali još bolje i svi zajedno stali iza njih“, saopćeno je iz Studentskog pokreta. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije