U Beogradu počeo treći "Protest protiv diktature"

Anadolija
U Beogradu počeo treći "Protest protiv diktature"
Građani, mahom mladi i studenti, koji već tri dana protestuju nezadovoljni pobjedom Aleksandra Vučića na izborima za predsjednika Srbije, počeli su da se okupljaju večeras oko 18 sati ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu.

U Beogradu pada kiša, a oko 500 demonstranata nose naljepnice “Puko si” i "Protiv nenormalnog” te uzvikuju “Lopovi, lopovi” i “Vučiću lopove, pokrao si izbore”.

Oni nose i transparente “Make burek no war”, “Lopove pokrao si izbore”, “Dole diktatura” i “Glasove iz groba nije imao ni Sloba”.

Organizatori skupa i dalje nisu poznati, ali je na Facebook grupi, preko koje se mladi organiziraju objavljeno i uputstvo u kome se apeluje na učesnike da ne napadaju policiju ni fizički niti verbalno, da ne nose predmete koji mogu da nanesu povrede, da budu ljubazni prema novinarima i ne diraju “srpski zid plača”, odnosno panoe s fotografijama kosovskih žrtava koji stoje ispred Skupštine.

Studenti Univerziteta u Beogradu na toj stranici prihvatili su zahtjeve koje su iznijeli studenti u Novom Sadu.

Oni traže smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagiranja na prekršaje u medijima tokom kampanje, razrješenje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasjedanja 1. marta.

Studenti traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te medijske kuće, zbog, kako su naveli "režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti kandidata" te sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestovati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao.

Protesti su u Beogradu počeli u ponedjeljak, a jučer su im se pridružili građani iz još 20 gradova u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije