Prvi govor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve: "Kosovo je za nas zavjet"

2
Radiosarajevo.ba
Prvi govor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve: "Kosovo je za nas zavjet"
Foto: EPA-EFE / Porfirije

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije održao je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu prvu besjedu (govor) nakon ustoličenja

Na početku je poručio kako se njegovo služenje "neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom". Nastojat će, kako je rekao, da njeguje saborni duh.

"Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te riječi“, rekao je Porfirije.

No, stigao je poručiti kako je Kosovo "za nas zavjet, koji je vezan za Novi zavjet": "Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolijevkom, suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici", rekao je patrijarh Porfirije (toliko o tome da se neće baviti politikom, op.pr.).

Činjenicu da je postao novi poglavar prihvatio je, kako je objasnio, "s dubokim smirenjem i osjećajem strahopoštovanja". Zamolio jew i za podršku.

O prethodnicima, koje je nazvao i svetim, rekao je: "(...)hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugdje gdje jeste, živi punim plućima i da svaki hrišćanski živi potpunu slobodu."

Stava je da "nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rješava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema": "U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, biće obasjano."

Govoreći o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvole da ovlada strah i ocijenio da "svaki zdrav čovjek može biti mnogo gori virus": "Čovjek je jedini virus u svijetu koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobijediti ovu pošast, prije svega pošast grijeha i bolesti."

Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj. "Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vijekovima", rekao je patrijarh.

"Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo dijelom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovdje napravimo. Živjeli i neka vas sve Gospod blagoslovi", riječi su kojima je Porfirije završio svoju prvu besjedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije