Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je zagrebački mitropolit Porfirije

11
Radiosarajevo.ba
Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je zagrebački mitropolit Porfirije
Foto: Glas Srpske / Mitropolit Porfirije

Za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Redovni Sabor SPC-a ove godine održava se nekoliko mjeseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posljedica bolesti izazvane korona virusom u novembru 2020. godine.

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC-a upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, koji će i služiti današnju liturgiju.

Ovaj izbor poglavara SPC-a prate izvjesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mjesto na kom će vladike biti smještene prije izbora (dio je smješten u hotelu, a dio u kelijama Patrijaršije);

Izboru ne prisustvuje vladika šabački Lavrentije, koji je jučer hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema.

Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, jučer je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije