Susjedi BiH imaju priliku od države dobiti 84.000 KM, ali moraju pristati na jedan uslov

0
Radiosarajevo.ba
Susjedi BiH imaju priliku od države dobiti 84.000 KM, ali moraju pristati na jedan uslov
Foto: S. P./Radiosarajevo.ba / Zagreb / Ilustracija

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić je predstavio novi Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine u Republici Hrvatskoj. 

Rekao je da značajan broj stanovnika nema priliku da stanuje da je dom stub svakog društva. Predstavio je tri mjere kako bi poboljšao stambeno pitanje u RH. Prva mjera je aktivacija praznih nekretnina kojih ima oko 40 posto sveukupno u cijeloj Hrvatskoj

Druga mjera je obnova nekretnina koje se nalaze u državnom vlasništvu, a treća je da potakne dugotrajne najmove kroz kratkoročne, prenose hrvatski mediji. 

U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi

U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi

Dodao je da je ovo jedan od najvažnijih akata Zakona kada je riječ o stambenoj politici. "Potaknut ćemo da stambene jedinice gradi Agencija za pravni saobraćaj i posredovanje nekretnina.", ističe Bačić i dodaje da je veliki posao pred ovom agencijom. 

Istakao je jedan dio koji će zasigurno izazvati velike polemike u javnosti, a radi se programu priuštivog najma. "Ovo će najviše osjetiti domaćinstva koja su ispod prosječnih primanja, ali su iznad ljestvice siromaštva.

Obnovit ćemo jako brzo stanove koji su u državnoj imovini kojih ima oko 1200 i oni će ažurno biti stavljeni u saobraćaj što će jako puno olakšati stanovništvu koje je u potrazi za nekretninom, ali napominjemo da će sa ovim najveći prioritet imati mladi ljudi", istakao je i onda prešao na dio koji će izazvati kontroverze u javnosti. 

"Najviše sporno pitanje će biti stambene jedinice koje se nalaze u privatnom vlasništvu. Pozvat ćemo vlasnike stanova čiji su stanovi prazni duže od dvije godine kako bi ih prijavili u ovaj program, te bi tom imovinom upravljala Agencija koju smo maloprije spominjali", pojašnjava Bačić i govori da u slučaju da se usaglase sa vlasnikom, agencija će njemu odmah isplatiti cjelokupan iznos novca za period u kojem će taj stan biti u najmu i Agencija će sve dogovarati sa osobom koja je iznajmila stan bez uplita vlasnika.

Mladi u Sarajevu održali još jedne proteste i najavili kolektivnu tužbu: "Para ima kad se ne krade"

Mladi u Sarajevu održali još jedne proteste i najavili kolektivnu tužbu: "Para ima kad se ne krade"

Dalje navodi da će se sve vlasniku isplatiti u najviše dvije rate ovisno o kvadraturi lokaciji i svemu što utječe na cijenu stana. Ovo je dobro i za vlasnika i za najmoprimca jer će on biti oslobođen svih nesigurnosti što uključuje iseljavanje, neplaćanje i sve ostale probleme koji idu sa iznajmljivanjem stanova... 

Dodao je da je ovo ogroman posao za državu i odgovornost, ali smatra da je ovo najbolje jer želi ljudima koji iznajmljuju pružiti stabilnost i sigurnost. 

"Želimo naglasiti da je ovo dobro za svakoga. Agencija će o svemu voditi računa i shodno porodičnoj situaciji i svemu ostalom, agencija će uručiti stan tom najmoprimcu. Agencija će za stan od 65 kvadrata u Zagrebu nuditi i do 42.000 eura (oko 84.000 KM)", naglasio je Bačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije