Srbija / Novi Pazar: Saslušana učiteljica koja đacima nije pustila himnu Srbije

06. 09. 2021. u 07:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Učiteljica lokalne osnovne škole Rifat Burdžović-Tršo Adela Melajac Karahmetović dala je 5. septembra izjavu policiji u Novom Pazaru, nakon što u toj školi prvog dana školske godine nije emitovana himna Srbije.

Prethodno je Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo 4. septembra da državna himna "Bože pravde" prvog dana školske godine nije emitovana samo u toj školi, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola".

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), Melajac Karahmetović je nakon davanja izjave napustila Policijsku upravu, odakle je izašla u pratnji predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Njegova stranka deluje opoziciono u odnosu na vladajuću koaliciju u Srbiji, predvođenu Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, u kojoj je ministar Branko Ružić visoki funkcioner.

Ispred policijske stanice u Novom Pazaru, gdje većinski živi bošnjačko stanovništvo, 5. septembra se okupio i dio građana, nezadovoljnih privođenjem učiteljice.

Među okupljenim građanima bili su roditelji učenika ove škole, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Nakon izlaska iz zgrade, Ugljanin je izjavio lokalnim medijima da će danas, u ponedeljak 6. septembra, tražiti tužioca koji je dao nalog za njeno privođenje.

Prethodno je doi beogradskih medija, pozivajući se na snimak koji kruži društvenim mrežama, preneo da je u odeljenju u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru đacima puštena pjesma Ja sin sam tvoj, himna Bošnjaka u Sandžaku.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, a upit je poslat Osnovnoj školi "Rifat Burdžović-Tršo".

U srijedu, 1. septembra, školska godina je prvi put u Srbiji počela intoniranjem državne himne. Kako je navelo ministarstvo, ukoliko škola nema razglas, himnu je trebalo pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uređaj, kompjuter ili telefon. Ova odluka podijelila je javnost oko toga da li je himna Srbije himna svih građana, kao i da li je u školama potrebno promovisanje "patriotskih osjećanja" na ovaj način.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili saopštenjima o ovom pitanju, a intoniranje himne i ranijih godina bilo je predmet neslaganja na relaciji vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)