Novi Pazar: Obavljena dženaza Muameru ef. Zukorliću

3
Radiosarajevo.ba
Novi Pazar: Obavljena dženaza Muameru ef. Zukorliću
PrtScr / Dženaza Muameru Zukorliću u Novom Pazaru

Obavljena je dženaza u Novom Pazaru Muameru ef. Zukorliću, bivšem sandžačkom muftiji i kandidatu za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je izenanada preminuo jučer u 52. godini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu Muamer-ef. Zukorliću na Trgu Gazi Isa-bega, nakon podne namaza.

Veliki broj građana, dužnsnika, vjerskih službenika došlo je na posljednji ispraćaj Zukorliću.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa Cerić obratio se okupljenim i prijestio se lika i djela Muamera Zukorlića.

"Naš narod Bošnjački od Istanbula do Novog Pazara, može biti ponosan što je imao ovakvog insana među svojim redovima. Dugo smo čekali da imamo nekoga kod nam može biti uzor. Sandžak može biti ponosan što je imao stanovnika kao što je bio Muamer. Ja osobno sam ponosan što sam imao brata i prijatelj Muamera.

Ne mogu skriti da ne kažem, volio bi da je on na mojoj dženazi, a ne ja njegovoj, jer bi on govorio bolje o meni, nego ja o njemu. Muftija nemam još puno da kažem, osim da ćeš mi nedostajati, nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo. Nedostajat će mi tvoja argumentacija...

Nedostajat će mi tvoji intervjui koje sam sa duškom gledao. Nedostajat će mi ona radost da dođeš u Sarajevo, da se vidimo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, nisi volio licemjerje, volio si ljude koji su hrabri i ponositi i koji se nikada nikome ne žale.

Tvoj će lik ostati u našim srcima. Dajemo ti bejat da ćemo slijediti tvoj put i tvoje riječi, to je naša bosanska besa. Neka ti Allah dž. š. oprosti grijehe i uvede te u lijepi dženet", rekao je Cerić.

Reis Husein ef. Kavazović je prije klanjanja dženaze kazao da je danas dan tuge za sve Bošnjake ma gdje bili.

"U vječni život na ahiret ispraćamo, našeg, oca, sina, brata, prijatelja, našeg velikog muftiju. Čovjeka koji nas je sve svojim životom zadužio. Braćo moja oprostiti se od čovjeka kakav je bio Muamer nije lako", kazao je Kavazović.

Istaknu je Kavazović da je iza Muamera ostalo puno stvari koje ne umiru.

"Zato poštovano braćo i drage sestre. Ovo jeste dan tuge, ali ovo je dan velikog ibreta, okupljeni ovdje na ovom trgu Isa-bega Ishakovića, moramo nastaviti i načuti koračati sami i bez Muamera, on je to želio, svoj je život da za to. Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponisiti, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni dušmane, svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera.

Zbog toga braćo i sestre, vi ovjde okupljeni, u našoj povjesti pamtimo dvojicu iz Sandžaka, Šemsu Kadića, muftiju koji je dočekao Švabu, i Muamera, koji je Bošnjake Sandžaka podigao na noge. Uvijek govoreći: "Ovo je naša zemlja, Srbija je naša država, ali mi u njoj želimo biti postojani, dostojanstveni i poštovani". Ako te riječi budemo slijedili, Muamer će ostati živ sa nama sve dok budemo slijedili njegove stope", rekao je on.

Ukop će biti u njegovom rodnom selu Orlje, kod Tutina.

Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju, navodi se na smrtovnici.

Povodom smrti narodnog zastupnika u Skupštini Srbije i predsjednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića Grad Novi Pazar proglasio je 7. novembar Danom žalosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije