Danas dženaza Muameru ef. Zukorliću

1
Radiosarajevo.ba
Danas dženaza Muameru ef. Zukorliću
Foto: Sandžak Press / Muamer Zukorlić

Dženaza Muameru ef. Zukorliću, bivšem sandžačkom muftiji i kandidatu za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je izenanada preminuo jučer u 52. godini u Novom Pazaru, bit će održana danas u 12.30 sati.

Dženaza Zukorliću, inače potpredsjedniku Narodne skupštine Srbije, bit će obavljena na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, a ukop u njegovom rodnom selu Orlje kod Tutina.

Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju, navodi se na smrtovnici.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Zukorlić je rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Srednju medresu "Gazi husrev-beg" u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu "El-Emir Abdel-Kadir" u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu "El-Džinan" u Tripoliju, Libanon.

Prvi je dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001, kao i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine, kao i predsjednik Internacionalnog univerziteta.

Prvi je glavni i odgovorni urednik islamskog magazina "Glas islama".

Uspješno je vodio Islamsku zajednicu u Sandžaku punih devetnaest godina.

Grad Novi Pazar donio je odluku da nedjelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije