Nove tenzije na Kosovu, u pucnjavi ubijen policajac: 'Napadači su profesionalci, teško su naoružani'

2
Radiosarajevo.ba
Nove tenzije na Kosovu, u pucnjavi ubijen policajac: 'Napadači su profesionalci, teško su naoružani'
FOTO: AA / Jedinice KFOR-a na Kosovu

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je povrijeđen u pucnjavi u selu na sjeveru Kosova rano u nedjelju, rekao je premijer Albin Kurti.

"U ovom trenutku, pucnjava vatrenim oružjem različitog kalibra (usmjerena) protiv naše policije i dalje traje", napisao je Kurti u objavi na društvenoj mreži Facebook, opisavši incident kao teroristički čin.

"Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani", dodao je premijer Kosova.

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u svibnju u kojima je bilo povrijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Novi krug pregovora održan prošle sedmice pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Të dashur qytetarë, Rreth orës 3 të mëngjesit sot, në fshatin Banjskë të Zveçanit, është sulmuar policia e Kosovës me...

Posted by Albin Kurti on Saturday, September 23, 2023

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz febuara i marta ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Podsjetimo, kolona oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije primijećena je i u subotu, 23. septembra na putu ka 'Kopnenoj zoni sigurnosti'.

Kolone su snimljene u Blacu, Beloljinu i Kuršumliji, dok je u petak, 22. septembra, velika kolona oklopnih vozila primijećena na trasi između Kraljeva i Raške.

Velika kolona srpskih borbenih vozila kreće se prema Kosovu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da to nije ništa posebno.

Još uvijek nije poznato o kakvim vojnim manevrima je riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije