Nove kamere stižu na Balkan: Ove neće mjeriti samo brzinu već i nešto drugo

Radiosarajevo.ba
Nove kamere stižu na Balkan: Ove neće mjeriti samo brzinu već i nešto drugo
Facebook / Ilustracija

MUP želi stati na kraj neželjenim ponašanjima vozača u saobraćaju.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest kako je u javnoj raspravi novi Pravilnik o mjerilima brzine u saobraćaju, a u kojem u novim prijedlogom regulirane dvije važne stavke: nepoštivanje razmaka između vozila i prolazak kroz crveno svjetlo, piše Revija HAK.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do saobraćajnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća. MUP želi stati na kraj takvim navikama.

Postupak nabave kamera koje će mjeriti razmak je u toku

Na pitanje imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila, iz Ministarstva su odgovorili kako su ueđaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila. To znači da ti uređaji nemaju mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

Osim toga, MUP također obaviještava kako je u toku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u saobraćaju i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana.

Prolazak kroz crveno na semaforu

Što se tiče sankcioniranja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, u Pravilniku je navedeno da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva pokazuje vozilo prije označenje zaustavne linije, dok druga prikazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Hoće li u službi kažnjavanja takvog ponašanja u saobraćaju, piše Net.hr

HAK stoga ima poruku za vozače: “Sigurnost u saobraćaju prije svega, održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na četiri sekunde.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije