Njihov ubod je smrtonosan, a sve ih je više u bh. susjedstvu: "Nalaze se u drveću, dimnjacima..."

/ Komentari (2)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Role

Jao kakav*** Ubod sršljena za osobu koja nema alergijske reakcije prolazi bez posljedica. Ubod obične pčele ili mrava može biti fatalan za osobu sa alersgisjom reakcijom. Hoćemo li napisati "Ubod pčele je smrtonosan" Ili je možda pravilnije napisati "Ubod pčele/stršljena može biti fatalan"

Stršljen

S proljećem priroda živne pa se pojave brojne biljke, životinje, pa i kukci, a među njima su i stršljenovi. Kako u proljeće i ljudi više borave u prirodi, tako postoji povećana opasnost od uboda stršljena. Ubod stršljena je vrlo bolan, ali u većini slučajeva nije smrtonosan. Najčešće sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. No, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, i tada je sve puno opasnije. U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljena. Ako radite u vrtu, budite oprezni i zaštitite izložene dijelove tijela. Ako do uboda ipak dođe, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog.

/ Najnovije